Mnogima je teško da prođu pored poslastičarnice ili police sa slatkišima u prodavnici, a da ništa ne pazare. Naučnici su dokazali da funkcije u mozgu određuju da li ćemo biti navučeni na slatkiše.

Dok nekima čak i slika čokolade može da izazove pravi vrtlog zadovoljstva u centru odgovornom za osećanje zadovoljstva, drugi, verovali ili ne, slatkiše jedva primećuju i pre će izabrati neku zdravu hranu.

Naučnici sa Instituta za kliničku psihologiju u Italiji, tvrde da mozak različitih ljudi drugačije reaguje na hranu, zbog čega je nekima zaista teško da se odupru potrebi da pojedu celu čokoladu.

Da, to znači da postoje i oni kojima slatkiši ne predstavljaju baš nikakvo zadovoljstvo.

Dr Patricija Iozo i njen tim posmatrali su funkcinisanje mozga pacijenata kada osete ukus čokolade i kada je gledaju samo na fotografiji.

"Primetili smo da mozak nekih učesnika studije na čokoladu reaguje znatno manje, odnosno da oni ne osećaju toliko zadovoljstvo i da je prednji deo njihovog mozka manje sposoban da kontroliše ono što se dešava", objasnila je dr Iozo. To znači da je njima potreban dodatni stimulans kako bi iskusili zadovoljstvo koje osećaju oni koji su navučeni na slatkiše.

Neke od prethodnih studija pokazale su da brza hrana i slatkiši mogu da izazovu zavisnost kao heroin ili nikotin, kao i da sastojci u ovoj hrani deluju na ljudski mozak tako da neprestano osećamo potrebu da još jedemo.