• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radulović: Čeka nas jako teška 2014.

Izvor MONDO/Agencije

Ministar privrede Srbije Saša Radulović izjavio je danas da će 2014. biti jako teška godina u kojoj će morati da budu sprovedene reforme neophodne za poboljšanje uslova za poslovanja.

"Iduća godina će biti godina reformi u kojoj neće rasti standard građana već će u najboljem slučaju stagnirati", rekao je Radulović na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Ministarstva privrede.

On je istakao da su neophodne reforme preduzeća u restrukturiranju i javnih preduzeća, zatim regulatorna reforma, kao i promene u sistemu socijalne zastite, penzijskom, zdravstvenom i obrazovnom sistemu.

"Te reforme moramo da sprovedemo da bi 2015. imali bolji privredni ambijent koji će dovesti do rasta bez kojeg nema novog zapošljavanja. Ako to ne uradimo životni standard će nastaviti da pada", kazao je Radulović.

Za uspeh reformi je važno, kako je ocenio, da se svi suoče sa realnim stanjem i urade ono što je neophodno da bi se omogućilo otvaranje novih radnih mesta, što je cilj Vlade Srbije.

"Sve promene su teške, ljudi se opiru promenama iz straha od nepoznatog. Treba da radimo mnogo kako bi izašli iz situacije u kojoj se nalazimo i da budemo mnogo odgovorniji", rekao je Radulović.

Ključna mera u 2014. godini biće, po njegovim rečima, poresko rasterećenje privrede.

"Najbolje subvencije privredi su da svi imaju povoljnije uslove poslovanja, umesto da samo neki dobiju podsticaje", ocenio je Radulović.

Podsetio je da se zalagao da se odmah počne sa smanjenjem nameta privrede, za šta nije bilo saglasnosti u Vladi. To je, kako je rekao, pored spore reforme javnih preduzeća, jedino što Ministarstvo privrede za 100 dana rada nije uspelo da uradi.

Ukazujući čime je zadovoljan ministar privrede je naveo da su pripremljena četiri ključna zakona za privredu - o privatizaciji, stečaju, radu i planiranju i izgradnji, zatim urađene su "lične karte" preduzeća u restrukturiranju, javnih preduzeća i onih koje čeka privatizacija, a privodi se kraju i reogranizacija agencija u nadležnosti Ministartva privrede.

Radulović nije želeo da ocenjuje svoj rad u prvih 100 dana, ali je rekao da su bile opravdane kritike sindikata da nije bilo dovoljno komunikacije u pripremi planova za preduzeća u restrukturiranju.

Poslanici SPS i PUPS ocenili su danas nameru ministra Radulovića da ključna mera u 2014. bude smanjenje nameta na rad kao pozitivnu i u interesu radnika.

Zamenik šefa poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević tu meru ocenio je kao dobru sa očekivanim pozitivnim rezultatima, i u interesu radnika.

Milićević je novinarima u Skupštini Srbije rekao da postoje dva ključna pitanja, a to su nezaposlenost i visoki nameti na rad.

"Ovakvim merama stimulisaćemo poslodavce da već zaposlene prevedu u legalne tokove, a da uštede iskoriste za investiranje u nova zapošljavanja", rekao je Milićević.

Poslanik PUPS Momo Čolaković kaže da je pozitivno to što najavljene mere doprinose rasterećenju privrede i primanja zaposlenih.

"Ta mera doprineće i većem otvaranju novih radnih mesta", ocenio je Čolaković.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

AirFrance

Ovo je cestitka za praznike?:-D

no 1

Covek obmanjuje javnost, kaze nece odustati od smanjenja poreza na plate. To smanjenje poreza je u onom delu koji ide na teret poslodavca. Zaposlenima (svima osim onima koji imaju bas bas male plate mislim nesto 15000 dina) porez ce se povecati! Genijalnoscu ministra svi cemo od iste bruto plate dobijati manji i to dosta manji neto. Drzava je nesposobna da uradi svoj posao, suzbije sivu ekonomiju i one koji porez ne placaju a onda cemo tu nesposobnost platiti svi mi koji jos nesto i potrosimo u toj radnji i zbog kojih se jos ponesto proizvodi u ovoj zemlji!

grk

Ako budemo morali jos da stezemo kais ili da ostanemo na minimalcima bojim se da nece biti dobro. Sa platom od 22.000din sto radim u ideji(strani kapital) bojim se da nece moci da se prezivi... Nekad sam bio optimista, a sad sam izgubio u nadu u bolje sutra koje slusamo od politicara zadnjih 10ak godina. Svi su oni isti!

special image