• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon o radu ipak u januaru u Skupštini

Izvor Tanjug

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je danas da veruje da će izmene zakona o radu ući u skupštinsku proceduru u januaru 2014. godine i da se nada da će se sindikati vratiti u pregovarački proces.

Radulović je Tanjugu rekao da su za sindikate vrata otvorena za nastavak učešća u razgovorima o tom zakonu.

"Guranje glave u pesak i nada da zakon nekako neće proći zaista nije ni realan, ni dobar za građane Srbije, ni za sve zaposlene koje zastupaju", naveo je Radulović.

On je ocenio da dugoročni boljitak zemlje zavisi od reformi koje će se sprovesti.

"Ako ne sprovedemo teške reforme odmah početkom 2014. godine, onda ne možemo da očcekujemo ni da će biti poboljšanja", ocenio je ministar.

Potrebno je, kako je naveo, voditi računa o tome da Srbija ima preko 700.000 nezaposlenih i da njihova prava moraju da se štite.

"Moramo da stvorimo uslove za otvaranje novih radnih mesta", dodao je on.

Prema navodima nekih medija, donošenje zakona o radu, koje je najavljeno za početak godine, trebalo bi da bude odloženo do proleća, zbog mogućih vanrednih parlamentarnih izbora.

Javna rasprava o izmenama zakona o radu je počela prošle nedelje, ali su otkazane javne prezentacije, zbog protesta sindikata, i trenutno se odvija putem sajta Ministarstva rada.

Sindikati zameraju što je javna rasprava zakazana u vreme praznika i strahuju da će predloženim izmenama zakona biti umanjena prava radnika, a zarade smanjene.

Oni se ne slažu sa većinom predloženih rešenja koja su, kako tvrde, iako najpre dogovorena sa njima, kasnije izmenjena.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

slavko

Poštovani zaposleni i građani RS, Savez samostalni sindikata je povodom najavljenih izmena zakona o radu (Vlade RS), koje zaposlene vraćaju u robovlasničku epohu, doneo 17.12.2013.god. 2 0dluke o pozivu na proteste zaposlenim i građanstvu i to: Odluka 1 pozivaju se svi zaposleni bez obzira na to kojem sindikatu pripadaju da posle 15.01.2014. na poziv samostalnog sindikata izađu na protestnu blokadu saobraćajnica, o lokacijama će sindikati na teritoriji biti dodatno obavešteni, naravno ukoliko vlada ne povuče ZOR iz javne rasprave i ne vrati isti na doradu radnoj grupi u okviru SES-a RS. Odluka 2.Savez najavljuje Generalni Štrajk u Srbiji ukoliko vlada posle 15 januara o.g. ne povuče ovaj anticivilizacijski zakon iz procedure. Sada takođe pozivamo, osim zaposlenih na najavljeni protest, i sve bivše zaposlene i one koji tek stasavaju za posao da se pridruže samostalnom sindikatu u pravednoj borbi za radno dostojanstvo i daju svoj doprinos da se radno pravna regulativa dodatno ne derogira. Odnosno sačuvamo radno dostojanstvo svih zaposlenih i ne dozvolimo vraćanje radnog prava u Srbiji u doba kromanjonskog čoveka. Dakle nemaju pravo zaposleni da se pozivaju na na nerad sindikata i "korumpiranost istih", jer ih mi pozivamo da nam se kao jedinom reprezentativnom sindikatu u RS pridruže u sprečavanju najavljenog Zakona o Radu. Jednostavno je vlada i nadležna ministarstva imaju rešenje i povuku nakaradni zakon iz rasprave i vrate ga u legalne tokove rasprave sa sindikatima. Dok Samostalni sindikat nema pravo da odustane i dozvoli usvajanje nakaradnog zakona koji zaposlene vrača u eru kromanjonskog čoveka. Poštovane kolege zaposleni članovi i nečlanovi,bivši zaposleni,realnog,javnog sektora i uprave, ako sada ne izdjete na protest i po modelu Grčkih i Talijanskih sindikata ne sprečimo zajedno donošenje ovog nakaradnog zakona, nemate prava da prozivate sindikate za nerad i inertnost... nego je odgovornost za ne izlazak na vama. Naglašavamo da po ustavu i važećim zakonima imamo legitimno pravo i na proteste-blokade saobraćajnica i na generalni štrajk,o čemu ćemo vas više obaveštavati narednih dana preko medija. Samo Zajedno i masovno možemo sprečiti necivilizacijski zakon koji nam spremaju ili potonuti, naravno ukoliko se predstavnici vlasti ne dozovu pameti i ne povuku "zakon". S poštovanjem, Preds.SSMS (samostal.sindik.metala.srbije) za više opština S.Palanka Slavko Blagojević

DeMarko

Kada bi sindikalci bili posteni i nekorumpirani pa da nas izvedu na ulice da napravimo kolaps i najurimo ova govna mozda bi bilo nesto drugacije,ovako,samo mozemo da cutimo i trpimo.Prodje mi zivot u sastavljanju kraja sa krajem,a oce i to da mi uzmu. Dokle vise prijatelji?

branislav

to nije zakon o radu već uputstvo kako bezbolno i zakonski podeliti otkaze !

special image