• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novosađanin u bitkoinima skupio milon i po evra

Sve više Novosađana "kopa zlato" na internetu i zarađuje virtuelni novac - bitkoin. Rekorder je Novosađanin koji je skupio 1.800 bitcoina, koji vrede oko 1,5 miliona evra.

"Pošto je potrošnja struje velika, jer računar neprekidno radi, a procesor košta oko 300 evra, udružili smo se nas osmorica i kupili osam računara, koje smo umrežili i naizmenično svakoga dana drugi računar "kopa" bitkoine", kaže za portal SEEbiz Novosađanin, programer po struci.

"Koliko je kupovina virtuelnog novca uzela maha potvrđuje i činjenica da je jedan sugrađanin kupio čak 30 računara, koji "kopaju zlato" na internetu.Za nekoliko meseci prikupio je 1.800 bitkoina, koji vrede oko million i po evra",  kaže sagovornik portala.

Da Novi Sad prednjači u upotrebi bitkoina, potvrđuje i podatak da je školarinu u novosadskoj E-gimnaziji moguće platiti upravo tom virtuelnom valutom.

"S obzirom na to da je nastava u našoj školi bazirana na informacionim tehnologijama, a ovakav način prikupljanja novca sve je popularniji među našim učenicima, odlučili smo da im ponudimo i mogućnost plaćanja digitalnim novcem", kaže Nebojša Jovanović, direktor E-gimnazije.

Kurs bitkoina zbog velike popularnosti svakodnevno varira.

"Tako je 2009. godine, kada se pojavio, vredeo svega deset dolara. Sa vrtoglavim porastom potražnje skočila je i njegova vrednost do čak 1.000 dolara, da bi danas jedan bitkoin vredeo oko 600 dolara", kaže Jovanović.

Za prikupljanje virtuelnog novca neophodan je jak računar, a budite spremni i na daleko veći račun za struju.

"Računar bi, pored ostalog, trebalo da ima napajanje od bar 1.000 vati i dobro hlađenje, a takav košta oko 4.000 evra. S njim, zarada bi bila od 50 do 100 dolara mesečno. Pri tom, neophodno je da imate dovoljno brz internet, a na računaru, koji traži bitkoine, nije moguće otvarati nijedan drugi program ", objasnio je Jovanović.

Tagovi

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

N

Virtuelnom kvazivalutom se ne mogu kupiti realne stvari.

Gimnazijalac

Ovaj sto tvrdi da je sakupio milion i kusur dolara lupeta... Pa evo razmislite vi sad o ovome: covek kupi jedan komp za 3000-5000 evra. To je odmah ogroman minus. Pocinje kopanje bitcoinova i mesecno se na jednom kompu zaradi 50-100 dolara. Vazi. Racun za struju u normalnim uslovima u nasoj 'povoljnoj' zemlji je 20-40 evra mesecno (zavisi koliki je stan, broj svetlosnih izvora i potrosaca ulazi u obzir). Racun za struju u ovakvim ekstremnim uslovima ide od 60-90 evra mesecno... Dakle, u NAJBOLJEM slucaju 10 evra mesecno, a sa 30 kompova odjednom bi bilo 300 sto i nije toliko lose s obzirom na to da bi jednom prosecnom Srbinu to bilo dovoljno da isplati hranu, vodu i mozda jos po nesto i naravno dodajmo na to zaposlenicku platu koju taj Srbin ima (ako je uopste ima). Naravno, ovo je sve SAMO u slucaju da je ovaj ostvario maksimalnu zaradu za tih mesec dana, u suprotnom je ili nesto manja zarada ili nepostojeca. Takodje, ako taj Srbin ima samo jedan komp, to vam je 10 evra mesecno u najboljem slucaju. Dakle, jedva da se nesto i isplati, a milion dolara u okviru nekoliko meseci moze samo da ostane jedna legenda. To bi bilo to i nadam se da sam ubo brojeve :)

Imaginarni Realista

A gde moze da potrisi tih 1.800 bitcoina

special image