• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikati: Štrajk upozorenja 23. januara

Izvor Tanjug

Sindikati će održati širom Srbije jednočasovni štrajk upozorenja da bi iskazali nezadovoljstvo predloženim izmenama Zakona o radu, najavio je predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

"Ukoliko se predlog tog zakona ne povuče, ili se ne pristane na izmenu spornih odredbi, biće organizovani i masovniji protesti i generalni štrajk", rekao je Orbović Tanjugu.

On je precizirao da će štrajk upozorenja biti održan 23. januara između 11 i 12 sati, i da će mu se, osim predstavnika SSSS i UGS "Nezavisnost", priključiti i značajan broj drugih manjih sindikata.

"O tome ćemo imati više razgovora narednih dana, a posle toga ćemo nastaviti sa daljim oblicima protesta, blokadama po gradovima, sve dok ne dođe do generalnog štrajka u Beogradu", rekao je Orbović.

Pridružuje se i ASNS?

Ljubisav Orbović najavio je danas da će sa Asocijacijom slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) razgovarati o mogućoj zajedničkoj borbi protiv predloženih izmena Zakona o radu. "Danas je došao dopis iz ASNS, imaćemo sastanak i razgovarati na tu temu, u ovom momentu ne postoji razlika u stavovima između sindikata kad je u pitanju ovaj zakon i videćemo da li ćemo aktivnosti voditi zajednički ili ćemo raditi u dve grupacije", rekao je Orbović agenciji Beta.

On je naveo da se reprezentativni sindikati neće vratiti u pregovore o izmenama Zakona o radu, kao i da za to nisu ni dobili nikakav zvaničan poziv Radne grupe.

"Ipak, možemo razgovarati o tome kako da se ovo pitanje prevaziđe i kako da dođemo do zajedničkog rešenja", rekao je Orbović.

Kako je kazao, sindikati će nastojati "da zakon ne vidi svetlost dana" i da se otvori javna rasprava o nekom novom predlogu zakona o radu.

Sindikati se ne slažu sa predloženim odredbama koje se odnose na rad na određeno vreme, način isplate otpremnina, naknada za minuli rad i fleksibilne oblike zapošljavanja.

Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost zatražili su, osim povlačenja iz procedure izmena zakona o radu, i da se iz skupštinske procedure povuku predlozi zakona o privatizaciji i stečaju.

"Ti zakoni su mimo svih procedura došli do parlamenta i smatramo da to nije primereno i da nanosi veliku štetu zaposlenima u preduzecima u restrukturiranju", rekao je Orbović.

Predsednik SSSS je rekao da će, ukoliko se ti zakoni ne povuku, predstavnici sindikata u preduzećima u restrukturiranju, i njihove kolege 23. januara takođe "izaći na ulice i pokazati nezadovoljstvo".

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beli

Ne znam koje radnike ovi zastupaju.Radnika u Srbiji nema ili ima neradnika.Prema tome sve je jasno.

boris

šta jedan sat, trebamo kao Grci blokade po 7 dana, da znaju da ne može ovako od nas da prave robove, dok oni trpaju pare u džepove da pokupe što više mogu.Probudi se najzad Srbijo

slavko

@boris Bori-se! Ako si dobro pročitao Savez Samostalnih Sindikata i Sind. Nezavisnost kao dva jedina reprezentativna sindikata su doneli tri odluke: 1.Štrajk upozorenja za 23.01.2014.god - 1h obustava rada u svim privr. i vanprivr.organizacijama! 2.Blokade saonbraćajnica i komunikacija po celoj srbiji od 23.01.14. do 27.01.14. 3.Generalni Štrajk u R.Srbiji i protest u BGD-u 27.01.2014. i nema prestanka istog sve do povlačenja zakona iz rasprave i vračanja sindikata za pregovarački sto i izrada novog ili potvrda starog tj. važećeg ZOR-a. Zato Bori-se već sutra u 11h ti i drugi koji smatraju da treba pomoći sindikatima na protest, jer je SSMS (metalci srbije)zakazao protest sa nekih 500 sind.funkcionera i šetnju do skupštine i Vlade RS i predaju zahteva za povlačenje zakona o radu... Držimo i dižemo tenziju u nadi da ćete nas podržati i da će Vlada povući pametan potez i predmetni nakaradni zakon o radu, povući iz rasprave i uvažiti zahtev sindikata i sprečiti moguće posledice i štetu socijalnom dijalogu koja je već evidentna. Poziv i ostalim da se pridruže SSSS porotestu.. Sindikalni Poz. Slavo preds.sind.za više opšt.SSMS

special image