• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta kad dobijete oštećenu novčanicu?

Izvor Tanjug

Većina građana nije upoznata sa činjenicom na koji način i gde mogu da zamene oštećene novčanice koje, na primer, ne žele da im prihvate trgovci.

 Šta kad dobijete oštećenu novčanicu?  Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Ilustracija
Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Iako je to malo poznata informacija, sve banke su dužne da zamenjuju novčanice i kovani novac koji nisu podobni za opticaj, naveli su u kancelariji projekta "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji".

"Dakle, ukoliko im se u rukama nađe oštećena ili zaprljana novčanica, nepodobna za opticaj, dovoljno je da potrošači svrate u najbližu banku i na blagajni je zamene za novac iste vrednosti", istakli su u toj kancelariji.

U banci se kao novčanica nepodobna za opticaj, između ostalog, prihvata kada se na zamenu podnese najmanje 51 odsto površine ispravne novčanice, preko cele novčanice su jasno uočljive mrlje, dodatni znaci, kada je uočljiv nedostatak boje novčanica ima najmanje jedno zacepljenje, jasno uočljive rupe, nedostaju joj delovi makar jedne ivice...

Čak i ako dođu u posed novčanice koja je u stvari manja od 51 odsto njene stvarne celine, uz odgovarajuću izjavu o tome kako je dospela kod njih , kako je došlo do oštećenja, šta je sa ostalim delovima novčanice, novac se može predati banci na zamenu, koja će je zatim proslediti NBS, koji će odlučiti o zameni novčanice.

Kada je reč o kovanom novcu, on može da se menja u slučaju da je zbog korišćenja u opticaju, korozije ili fizičkih uticaja promenio neke od svojih fizičkih osobina ili da je izrađen sa izvesnom greškom i kao takav pušten u opticaj.

Tagovi

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

Ja retko da dobijam novčanice A kada ih krvavo zaradim radujem im se kao dete bomboni

Lena

Koga vi zamajavate? Koje crne banke da zamene?! Mene su setali, nije to njihova nadleznost, iako sam im ponavljala sve ovo sto vi navodite. Realnost je dno dna!

Dzoni

Pre izvesnog vremena sam oprao novcanik u ves masini. 16 novcanica od po 1000din je poplavelo i jedva su se mogle prepoznati. Otisao sam u Raiffeisen banku gde su mi rekli da oni ne rade zamenu. Zatim sam pozvao Narodnu banku i pozalio se gde su bili jako ljubazni. Onda su oni pozvali sefa te iste filijale u kojoj sam bio. Posle toga su mene pozvali iz Narodne banke i rekli da odem opet u filijalu i da se pozovem na izvesnog Milana iz Narodne banke. Naravno u banci su mi zamenili novac bez problema i bez provizije. U prevodu banke u Srbiji nece da rade posao gde ne mogu da uzmu proviziju dok im neko iznad njih ne zapreti.

special image