• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veći i januarski račun za struju

Izvor mondo.rs

Posle gorkog iskustva sa decembarskim računima, građani moraju da računaju i na skuplju struju u januaru. U Vojvodini nije bilo problema sa računima za decembar.

Nakon odluke Vlade da poveća naknadu za podsticaj proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, računi će ponovo biti veći. Sredinom meseca doneta je odluka da se ova naknada udvostruči. Tačnije, da se umesto 4,4 pare po kilovatu, koliko je iznosila u prošloj godini, sada plaća 8,1 para po kilovat-satu, piše "Blic".

Slaba je uteha što će na novom računu ova stavka biti posebno istaknuta. Mesečni iznos te naknade plaćaju svi potrošači električne energije u Srbiji, a obračunava se tako što se visina naknade pomnoži sa brojem potrošenih kilovat-sati.

Malo ko veruje da će novi izgled računa za utrošenu struju doneti i tačnije obračune. Kivni zbog drastično uvećanih računa koji su stigli za decembar, građani poručuju - štampajte račune i na toalet-papiru, samo nam nemojte više otimati novac.

Veća cena kilovata čeka nas već uz naredni račun, za januar 2014. godine. To je poslednji mesec u kome će "EPS snabdevanje" slati stare obrasce za plaćanje. Sa februarskim obračunom, dobićemo nove uplatnice za koje je EPS dobio saglasnost Ministarstva energetike.

Iz Ministarstva najavljuju da je ovo tek prvi korak i da u toku godine možemo računati na dodatne promene obračuna utrošene električne energije.

Kako je potvrđeno "Blicu", Ministarstvo energetike i Agencija za energetiku u naredne dve nedelje obavestiće javnost da li je tačna ocena "EPS snabdevanja" da u obračunu za decembar nije bilo sistemskih grešaka.

Preporuka je da se, u svakom slučaju, decembarski račun plati, jer će, kako je najavila ministarka energetike Zorana Mihajlović, ukoliko se dokaže da je bilo grešaka, novac biti vraćen. Ili preciznije, taj novac će biti prenet za obračun utrošene struje za naredni mesec.

Slična je situacija i sa računima za gas. Veliki broj građana se žali da su im obračunati iznosi za 50 do 100 veći nego u novembru, pa se očekuje vanredna kontrola kvaliteta gasa, piše "Blic".

VOJVOĐANI SE NE ŽALE NA RAČUNE

U Vojvodini nije bilo većih primedbi, odnosno reklamacija potrošača na izdate račune za isporučenu električnu energiju u decembru, saopštila je Elektrovojvodina.

U saopštenju je data puna podrška inicijativi ministarke energetike Zorani Mihajlović na utvrđivanju činjeničnog stanja i odgovornosti za nastale propuste.

S druge, "u paušalnim izjavama koje dolaze od rukovodstva EPS Snabdevanja neosnovano se ukazuje na to da su oni, zbog nedostatka kadrova, primorani da poslove daju na izvršenje privrednim društvima za distribuciju električne energije i da zbog toga nastaju problemi i greške prilikom izdavanja računa".

Elektrovojvodina podseća da već više od 55 godina obavlja svoju osnovnu delatnost distribucije i prodaje električne energije na celokupnom distributivnom području Vojvodine i naglašava da nikad nije došla u sličan problem, koji danas u javnosti predstavlja EPS Snabdevanje.

U saopštenju se konstatuje da su "problemi nastali formiranjem jednog javnog snabdevača, o čemu smo blagovremeno ukazivali, upozoravajući na sve negativne posledice koje su se desile i koje će se i dalje dešavati".

Tagovi

Komentari 28

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

glogov kolac

Ma vi ste jos dobro prosli. Ja sam mesecima dobijao dva razlicita racuna za stan,a imam jedno brojilo.Mesecima sam se zalio zbog toga dok nisu uvideli gresku. A naravno bilo je da racuni moraju da se plate. Da vi znate koji pajseri neobrazovani tamo rade u kancelarijama, pa dobro je da uopste i imamo struju.Ko te ljude tamo drzi i daje im i te kako dobre plate, stvarno mi nije jasno.

Pew

Meni je dosao u decembru racun 14 000.Ovo je smejurija koliko kradu pa samo sto kompjuter mi radi ceo dan ni svetlo ne palim a kamoli nesto drugo.

Maja

Vojvodjani su isto dobili vece racune nego ikad.Ali sto neki kazu traziliste pa gledajte zelja vam se ispunila a oni svi iz sns se smeju misle ala glupog naroda

special image