• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova radna grupa za izmene Zakona o radu

Izvor MONDO/Agencije

Promene Zakona o radu, u obliku u kome ih je Ministarstvo privrede dalo na javnu raspravu, biće povučene, odlučeno je na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta. Ministarstvo privrede: Imamo podršku građana, nećemo tako lako odustati.

 Nova radna grupa za izmene Zakona o radu   Izvor: MONDO - Petar Stojanović

Izvor: MONDO - Petar Stojanović

Predsednik i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vučić dogovorili su se danas sa članovima Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta da se sva sporna pitanja vezana za zakone o radu, privatizaciji i stečaju rešavaju putem socijalnog dijaloga između Vlade, sindikata i poslodavaca.

U današnjem razgovoru Vučića i Dačića sa članovima Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta Ljubisavom Orbovićem, Branislavom Čankom i Nebojšom Atanackovićem zaključeno je da se formira zajednički tim koji će razmatrati nacrt zakona o radu, nakon čega će taj zakon ući u vladinu i skupštinsku proceduru.

Zakon o radu nije povucen iz procedure, izjavio je danas vicepremijer Aleksandar Vučih, dodajući da nacrt tog zakona nije bio ni u vladinoj, a kamoli u skupšinskoj proceduri.

"Mi smo samo rekli da smo spremni da razgovaramo o svemu, da nađemo zajednički imenitelj bar kad je reč o nekim pitanjima i to i s radnicima, poslodavcima i sindikatima. Mislim da je to na radost svih građana ove zemlje, da pokušamo da to uradimo u narednih mesec dva ili tri, da donesemo dobar zakon koji će omogućiti lakše poslovanje poslodavcima i normalan položaj radnika koji će biti stimulisući a ne demotivišući", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon razgovora s predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Dogovoreno je, takođe, da se na narednoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta raspravlja o predloženim rešenjima zakona o privatizacija i zakona o stečaju, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Nezadovoljni predloženim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o radu, sindikati su tražili njegovo povlačenje iz procedure, uz pretnju masovnim štrajkovima i protestima ako to ne bude urađeno.

Ističe se daje dogovoreno da se sva sporna pitanja vezna za zakone o radu, privatizaciji i stečaju rešavaju putem socijalnog dijaloga između Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca.

Dogovoreno je i da se na narednoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta raspravlja o predloženim rešenjima zakona o privatizacija i zakona o stečaju, navodi se u saopstenju koje je izdato posle sastanka Socijalno ekonomskog saveta Srbije.

Kako je agenciji Beta rekao predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, Socijalno-ekonomski savet u punom sastavu sastaće se u narednih desetak dana, kada će se detaljnije ragovarati o izmenama Zakona o radu i drugih zakona važnih za uslove poslovanja i prava zaposlenih.

MINISTARSTVO PRIVREDE: NE ODUSTAJEMO OD REFORMI

Ministarstvo privrede radi na tome da "otkoči" reforme, naglašavajući da se nije prihvatilo tog teškog posla da bi tako lako odustalo, rečeno je danas Tanjugu u tom ministarstvu.

"Građani podržavaju započete reforme i to nam daje snagu da istrajemo i pobedimo", poručili su iz tog ministarstva.

Prema istraživanju Međunarodnog republikanskog instituta, čije rezultate je Ministarstvo privrede danas objavilo, 47 odsto ispitanika zadovoljno radom tog ministarstva i smatra da ministar Saša Radulović dobro radi svoj posao.

Ministarstvo privrede ističe da ne mogu interesne grupe da kroje kapu građanima Srbije, poručujući da i političari moraju više da se angažuju na reformama.

"I političari moraju malo da nauče da se ne mogu raditi samo popularne stvari i pričati o reformama, mora nekad nešto i stvarno da se uradi. Dosta je bilo!", poručili su iz Ministarstva privrede.

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

nervozna

Ko je procitao zakon o radu zna da taj zakon nece promeniti nista sto se tice drzavnih firmi. Ali je zato ostavljen prostor privatnicima da nam kroje sudbinu kako hoce. Evo npr u drzavnoj sluzbi definisano je osmocasovno radno vreme i pretpostavljam da nece drzava pozivati sluzbenike van radnog vremena da im pokupe neke stvari sa hemijskog. Po novom zakonu ukoliko vas poslodavac pozove van radnog vremena duzni ste da se odazovete i ispunite naredbu poslodavca s tim da se to kao racuna kao radno vreme ali to ne mora biti placeno na osnovu clana o preraspodeli radnog vremena. Tako da ovaj zakon ide u prilog samo privatnicima. Da radimo koliko oni hoce za pare koje nam oni odrede. Kadija te tuzi, kadija ti sudi

Revolucionar

Zanimljivo je da se protiv novih zakona bune samo paraziti iz javnih preduzeca i uprave a mi sto radimo kod privatnika,a ima nas milion koji nemamo ni staz ni odmor ni bolovanje a kamoli placeno mi se uopste ne bunimo!Bili bi zadovoljni samo kad bi mogli na bolovanje kad smo bolesni,ne moraju ni da nam plate!Podrska ministru

Marko

Razumeo bi gnevne gradjane koji godinama nemaju posla, kada bi tim novim Zakonom svima bilo bolje. Oni sada udaraju na trenutno zaposlene, potom ce da smanje penzije, a potom ce da dodatno OPOREZUJU LUKSUZNI VAZDUH koji dišemo. Ima li kraja drskosti sadašnje vlasti? Mozda usput rese da stampaju novac, jer ga nemaju dovoljno. Kuhinja 90ih opet radi.

special image