Pobeđuju Crvena zvezda (14-3) i Cedevita (13-4), ali pobeđuje i Partizan (13-4)!

Ovaj trio posle 17. kola ABA lige ima lepu prednost u odnosu na Cibonu i Budućnost (po 11-6), tako da se iz nedelje u nedelju sve jasnije naziru učesnici aprilskog Fajnal fora.

Crno-beli su u ponedeljak u Zadru odigrali poslovično neizvesnu utakmicu regionalnog takmičenja na gostujućem parketu, bez dovoljno energije posle pražnjenja "rezervoara" u duelu sa CSKA.

Ipak, u poslednjoj četvrtini su smogli snage da serijom od 6:0 nadoknade početnih pet poena zaostatka (52:47), nakon čega je domaćin poveo samo još jednom - 54:53.

Zadrani su posle 20 minuta igre vodili 35:26, zatim i sa maksimalnih 38:27, ali su ih u nastavku potpuno izdali i snaga i šut. Trojke su gađali 1/16, nekoliko puta promašivali i po dve u jednom napadu.

Partizan je stabilizovao skok, brzo prenosio loptu u polje napada, gde su uglavnom sledili prekršaji i slobodna bacanja.

Bio je to jedan od elemenata u kojima su crno-beli podbacili (27/40), međutim, dobrom odbranom reketa i sve očajnijim šutom Marka Šutala i ekipe, uspeli su da se izvuku iz dvorane Krešimir Ćosić sa prvom pobedom otkako je ona otvorena uoči sezone 2008/09.

Do sada je na Višnjiku bilo 4:0 za Zadar (74:65 - 2008/09, 77:66 - 2009/10, 91:88 - 2010/11, 80:78 - 2012/13). U staroj dvorani Jazine su crno-beli imali skor 1:3 u duelima Jadranske lige.

ZADAR: Bašić, Ivanov, Kraljević 3, Lorens 3, Sobin 11, Đugum 2, Ramljak 5, Dejvis 2, Batur 13, Dijan 2, Prostran 4, Šutalo 11.

PARTIZAN: Tepić 7, Lovernj 16, Dalo, Milutinov 2, Milosavljević 9, Bogdanović 11, Gagić 3, Musli 2, Šalić, Andrić, Kinzi 14, Bezbradica.

Na poslednji meč 17. kola došlo je blizu 5.000 Zadrana, koji su velelepnu (i veliku) košarkašku arenu ispunili do pola, pokazavši da im je stalo do svog kluba.

Kućama su otišli ljuti i razočarani, jer je Zadar (5-11) petim uzastopnim porazom pao na poslednje mesto na tabeli i približio se igranju samo hrvatskog prvenstva u narednoj sezoni.

Utakmica je protekla u nikad korektnijoj atmosferi, uz pesme posvećene Dalmaciji sa zvaničnog razglasa i tek pokoji zvižduk ili uvredu na račun igrača Partizana. Tokom meča gotovo da nije bilo uvreda - pokoja reakcija na sudijske odluke ili protest Duška Vujoševića, a i Đorđe Gagić se žalio da ga je pljunuo neko od gledalaca smeštenih iza koša.

Ipak, nije bilo horskih poruka mržnje i uvredljivih skandiranja, što je posle nekih ranijih incidenata u ovom gradu (setimo se Svetskog prvenstva rukometaša 2009) za svaku pohvalu.

PRVA ČETVRTINA - 19:15

U promašajima su se utrkivali Šutalo na jednoj i Kinzi na drugoj strani (po 0/4 iz igre). Zadar je serijom od 9:0 u sedmom minutu stekao lepu prednost - 17:9, ali se Partizan vratio zahvaljujući ukradenim loptama Kinzija i Bogdanovića, koji su posle faulova pogađali slobodna bacanja.

Hendikep za domaće su bile brze tri lične prvog plejmejkera Lorensa.

Posle faula Toniju Dijanu u petom minutu, zatim i tehničke zbog protesta, pa odmah i prekršaja nad Milutinovom, publika se obrušila na sudije, pre svih Slovenca Boltauzera, a usput i na ekipu Partizana ("cigani, cigani").

DRUGA ČETVRTINA - 35:26

Zadar se odvajao na šest i osam poena razlike (21:15, 28:20). Prvo su crno-beli uzvratili sa pet vezanih poena Bogdanovića (trojka, krađa lopte i dvojka), pa trojkama Milosavljevića i Lovernja.

Kola su krenula nizbrdo posle izgubljene lopte Bogdanovića u napadu za izjednačenje i prelazak u vođstvo, na šta je Vujošević reagovao protestom što nije sviran faul. Strateg Partizana "tražio" je tehničku i na kraju mu je i dodeljena.

Iako je Šutalo nastavio neverovatnu seriju promašaja, Zadrani su bili borbeniji i agresivniji, poentirali su posle ofanzivnih skokova, a uz to vrlo dobro rešavali Partizanovu zonsku odbranu. Zakucavanje Ramljaka posle prodora kroz pun reket i trojka Batura odveli su domaće na 35:26, a moglo je biti i "plus 11" da je Lorens pogodio "flouter" uz zvuk sirene.

Zanimljivo je da su Bogdanović (10 poena) i Lovernj (7) imali ukupan indeks korisnosti 24, a ostatak ekipe - jedan.