Roman Lisac je na radnom sastanku sa beogradskim novinarima rekao da rukovodstvo ABA lige nema ništa protiv da se umesto Fajnal fora igra plej-of, kao i da termin ovogodišnjeg završnog turnira zavisi od nastupa Partizana i Crvene zvezde u evropskim takmičenjima.

"Nije problem u rukovodstvu lige, ni u meni, ili nekom mom saradniku. Problem je u tome što nema prostora, nema termina da bi se izveo plej-of. Gledamo kako da u najkraćem vremenu dođemo i do toga", rekao je Lisac novinarima koji su pratili Partizan na gostovanju u Zadru.

On je naveo da Jadranska liga ne želi da "ulazi u rat" sa nacionalnim ligama i da se traži rešenje.

"Na kraju ćemo videti da li je rešenje druga Jadranska liga, ili ne, ali o tom potom".

Generalni menadžer regionalnog takmičenja rekao je da prednost u organizovanju završnog turnira ima pobednik ligaškog dela takmičenja i da je to nagrada najboljoj ekipi.

"Prvoplasiranom će biti ponuđena saradnja u organizaciji Fajnal fora. Ako prvi ne želi organizaciju, onda to sve ide nazad, da Bord lige odlučuje o tome".

Završni turnir će se igrati u aprilu, ali još nije poznat termin.

"Postoje dve opcije, u prvoj ili drugoj polovini aprila. Sve zavisi od toga koliko će daleko u Evroligi, odnosno Evrokupu stići Partizan i Crvena zvezda", objasnio je Lisac.

Jedan od problema je i broj stranaca u ekipama, odnosno to što nije usaglašen broj stranih košarkaša u ABA i nacionalnim prvenstvima. Lisac kao rešenje tog problema predlaže da se regionalno takmičenje prizna kao domaće.

"Mogli bismo da uskladimo da svi koji igraju ABA ligu, mogu da igraju i u nacionalnim prvenstvima. To ćemo pokušati da dogovorimo sa savezima".

Upitan da li postoji opasnost da se smanji broj ekipa koje sa "Jadrana" idu u Evroligu, Lisac je kazao da ta mesta nisu zapečaćena.

"Nisu zapečaćena ta dva mesta, mogu biti i tri. Važno je da vidimo da li možemo da sastavimo tri afirmativna tima... To nije jednostavno".

"Naš hendikep su finansije, živimo u finansijskom grču i tako je u svim zemljama bivše Jugoslavije. Naš problem je što nismo zanimljivi u ekonomskom smislu".

"Alfa i omega" ABA lige kategorično tvrdi da nema razmišljanja o daljem geografskom širenju.

"Za nas je sa Makedonijom zatvorena priča. Naš cilj je od samog početka bila 'eks' Jugoslavija, ono što je nekad valjalo, što je bilo dobro. Mislim da nije dobro da se još širi. Ono što smo hteli smo završili", rekao je Roman Lisac, izrazivši zadovoljstvo što je u ovom takmičenju "svaka sezona bolja od prethodne".