• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikati tražili 130 dinara po satu, Krstić ne da

Izvor MONDO/Tanjug

Predstavnici sindikata tražili su na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta da se minimalna cena rada poveća sa 115 na 130 dinara, poslodavci i država kao najveći među njima - protiv.

 Sindikati tražili 130 dinara po satu, Krstić ne da Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Ilustracija
Izvor: Petar Stojanović, MONDO
Na stranu privatnih poslodavaca ovoag puta stao je i predstavnik najvećeg poslodavca u Srbiji, dražve, ministar finansija Lazar Krstić.

Krstić je upozorio da za to povećanje nema sredstava u budžetu, preneo je zahteve sa sastanka predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković.

"Mi iz UPS smo rekli da nema mesta povećavanju, s obzirom na to da se ništa ozbiljno nije promenilo u privredi u odnosu na 2011. godinu, kada je ustanovljena prethodna minimalna cena rada", rekao je Atanacković večeras Tanjugu.

Vlada će odlučiti naknadno

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije nije na današnjoj sednici doneo odluku o visini minimalne zarade zbog različitih stavova poslodavaca i sindikata, saopšteno je iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima. Odlučeno je da Vlada Srbije, u skladu sa zakonom, donese odluku o visini minimalne zarade za peroid januar - jun 2014. godine.

Prema njegovim rečima, sastanku je prisustvovao i ministar finansija Lazar Krstić koji je rekao da je republički budžet za 2014. godinu projektovan na sadašnjem nivou plata i da bi svako povećanje probijalo plan državne kase.

"Od toga (povećanja minimalne cene rada) neće biti ništa", ocenio je Atanacković.

I prethodna minimalna cena rada, kako kaže, bila je po opštoj proceni preterano velika, jer je bila povećana za 13 odsto, kao što se i danas traži, a pri tome je rast bruto domaćeg proizvoda bio mnogo manji.

"Kada je prošli put povećana minimalna zarada, sindikati su tada tražili povećanje sa 105 na 112 dinara, i pošto je tada bila predizborna kampanja, kao danas, na sastanak Socijalno-ekonomskog saveta je došao državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić, koji je zamenjivao ministra finansija Mirka Cvetkovića i rekao da će cena biti 115 dinara i tako je ostalo", podseća Atanacković.

Zbog razmimoilaženja u stavovima predstavnika sindikata i poslodavaca na sednici  Socijalno-ekonomskog saveta odlučeno je da Vlada Srbije, u skladu sa zakonom, donese odluku o visini minimalne zarade za peroid januar - jun 2014. godine, saopšteno  je danas iz vlade.

Socijalno-ekonomski savet, kojem je predsedavao premijer Ivica Dačić, ocenio je takođe da radna grupa što pre treba da okonča rad na izradi Nacrta zakona o radu, navedeno je u saopštenju.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslodavac

A ko je Atanackovic da nas o tome izvestava i da pregovara u ime nas. Na kojim je to on izborima pobedio i koliko ga poslodavaca podrzava. Mislim da tu jako smrdi i da bi drzava morala sto pre da vidi ko i koga zastupa u ovoj zemlji i kako?

PaStEr

Bdp se nije znacajno podigao od 2011.-te ali to nije sprecilo da se dignu cene grejanja,vode, krompira,vrtica, PIVA na kraju krajeva! O tome se cuti! Pa dva minimalca ne "pokrivaju" MINIMALNU POTROSACKU KORPU"!!! Jel' to normalno?! U Srbije,JESTE. Ljudi u Srbiji nema,postoje samo Ludi u Srbiji... Pa sad glasajte za iste! Mislite o tome...

ddd

budzet je isprojektovan,dosli vanredni izbori,zar nije i to probijanje budzeta...

special image