Prelepe plaže, sunce, nasmejan i opušten narod... Međutim, nemamo svi mogućnost da odemo do Balija, Sumatre, Džakarte. Zato treba iskoristiti Dane Indonezije u Beogradu od 24. februara do 2. marta.
Ukoliko volite ukus čilija, muskatnog oraščića, karanfilića, kurkume, đumbira... rezervišite sto u beogradskom hotelu "Crown Plaza" i probajte neko indonežansko jelo, slatko ili slano. Mi vam preporučujemo rending - najukusnije jelo na svetu na osnovu onlajn glasanja čitalaca portala CNN.
Probali smo ga. Reč je o govedini barenoj u kokosovom mleku sa dodatkom limunove trave, kurkume, belog luka, čilija i đumbira. Spektakularno!
Mada, imajte na umu da je većina jela Indonezije ljuta. Zato ih oni jedu uz pirinač, kuskus, salate od svežeg povrća.
"Vi u Srbij jedete i više ljuta jela, ali pirinač ili kuskus zaista odlično idu uz ovo meso", rekao nam je ambasador Republike Indonezije u Beogradu, Samuel Samson, u utorak uveče u hotelu "Crown Plaza", gde je održano "Divno veče Indonezije".
Ime programa je opravdano - bilo je divno! Videli smo modele dizajnerki Dijane Pelangi i Afif Suakuru, tradicionalni ples, slušali muziku i pesmu kulturno-umetničke grupe južne Sumatre i centralne Jave.
"Drago mi je da se ova manifestacija organizuje u godini kada Beograd i Džakarta obeležavaju 60 godina prijateljstva i diplomatskih odnosa. Zato smo, između ostalog, i odlučili da budemo zemlja domaćin Sajma turizma u Beogeradu", kaže ambasador i poziva da ne propustimo Dane Indonezije, kao i njihov štand na Sajmu, gde može bolje da se upozna kultura, istorija i sva lepota ove azijske republike, šeste najveće države na svetu, koja se prostire na 17.000 ostrva!
"Nemoguće je u toku jednog života obići sva ostvra, ali je dovoljno videti nekoliko i shvatiti gde se nalazi Raj na Zemlji", kaže ambasador Indonezije u Beogradu i poziva vas da probate jela koja će do 2. marta u Beogradu pripremati čuveni Vindeks Valentino Tengker, kuvar hotela sa pet zvezda "Darmawangsa" iz Džakarte, koji je takođe i član žirija popularne televizijske emisije u takmičenju kulinarstva "Master Chef Indonesia".
Njegove specijalitete možete da probate od 12h do 16h, u restoranu "Dining" u "Crown Plazi", a izbor čini oko 30 indonežanskih jela, među kojima i gado-gado, nasi goreng, rending...
Osim ovog poslednjeg, mi vam preporučujemo i indonežansku kafu, ali pre toga mus od čokolade sa đumbirom. Nije ljuto, samo je... ma, probajte!
Ako ne verujete nama, verujte jednom od najvećih hedonista naših prostora – Josipu Brozu Titu. On je uživao u posetama Džakarti, ugostio nekoliko puta tadašnjeg doživotnog indonežanskog predsednika Sukarna, jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih, čiji sin je, ovih dana, takođe gost Beograda.
I još nešto - omiljenime cvet Jovanke Broz bio je anturijum, koji raste baš u Indoneziji.