• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinezi bi da grade industrijske zone u Srbiji

Izvor Tanjug

Kineska nacionalna elektro-mašinska korporacija Sinomach-Cneec-Cneetc zainteresovana je da u Srbiji otvori tri industriske zone u koje bi uložila po milijardu evra.

To su danas najavili u Prokuplju predstavnici te korporacije na sastanku sa ministrom rudarstva i prostornog planiranja Milanom Bačevićem i rukovodstvom te opštine.

Ideja je da im se ponude lokacije u Prokuplju, Kraljevu, ili još jednoj opštini u Srbiji, rekao je ministar Bačević koji je sa predstavnicima te kineske korporacije obišao jednu od tri moguće lokacije za industrisku zonu u Prokuplju.

Ministar je istakao da je zahtev tog konzorcijuma da im se obezbedi od 60 do 100 hektara zemljišta u komadu a da su oni spremni da ulože u komunalnu infrastrukturu buduće industrijske zone.

Bačević je kazao da se radi o istoriskoj šansi za Prokuplje i da kada je reč o ovim kineskim investicijama nemamo pravo na grešku, već im moramo omoguciti odgovarajući ambijent za ulaganje i pripremiti neophodnu projektnu dokumentaciju.

Radi se o korporaciji koja zapošljava četiri miliona ljudi širom sveta, koja ima godišnji prosek od 26 milijardi evra, naveo je ministar i dodao da nije reč o kompanijama posrednicima ili trgovcima, već o direktnim proizvođačima energetske, rudarske, mašinske i druge opreme.

Prema njegovim rečima, ta korporacija je zainteresovana da u industrijskoj zoni u Prokuplju ulaže u oblasti prehrambene industrije, prerade voća i povrća i u geotermalnu energiju.

Ministar je objasnio da je Prokuplje odabrano kao jedna od lokacija za industrijsku zonu, zbog toga što "ima velike razvojne potencijale i zato što se malo šta radi u toj opštini".

Prokuplje je, kako je rekao, "na putu ka Kuršumliji a Kuršumlija je na putu za Kosovo i Metohiju, i mi želimo da to područje razvijamo i učvrstimo i zadržimo ljude da tu ostanu da žive".

Bačević je ukazao da su sve te moguće direktne kineske investicije rezultat strateškog partnerstva koje je prethodno Srbija potpisala sa Kinom.

On je ukazao i d a je Kina tradicionalni prijatelj Srbije i da je sada došlo vreme da se to prijateljstvo pretoči u konkretne ekonomske projekte i jačanje ekonomske saradnje dve zemlje.

Regionalni direktor kineske korporacije Ni Vajnhong rekao je da je ulaganje u industrijsku zonu direktna kineska investicija i da se ne radi o zaduživanju Srbije.

"Cilj je da počnemo priliv velikih kineskih investicija u Srbiju i da dovedemo oko deset velikih multinacionalnih kompanija u te industrijske zone", rekao je on, napominjući da ta kineska korporacija spada među 500 najvecih u svetu i da je nedavno u Ubu otvorila evropsko predstavništvo, koje pokriva područje od Ukrajine do Jadranskog mora.

Prema njegovim rečima, korporacija je u Ubu zakupila na 99 godina 100 hektara zemljišta za industrijsku zonu u kojoj bi trebalo da bude zaposleno oko 15.000 ljudi.

Cilj je da za pet godina industrijska zona u Ubu bude u potpunoj funkciji a da se tokom ove godine obezbedi projektna dokumentacija i građevinska dozvola, rečeno je na sastanku ministra Bačevića i kineske delegacije sa rukovodstvom opštine Prokuplje.

U industrijsku zonu u Ubu Kinezi su spremni da ulože 130 miliona evra u komunalnu infrastrukturu.

Predstavnici opštine Prokuplje istakli su spremnost da učine sve da zadrže kineske investitore i naglasili da će im ponuditi tri lokacije na teritoriji te opštine.

Ministar Bačević je sa kineskom delegacijom i predstavnicima opštine Prokuplje obišao lokaciju Suva česma na kojoj je ta kineska korporacija zainteresovana da sagradi stanove za zaposlene u budućoj industrijskoj zoni.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image