• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milijarda dolara stiže iz Emirata za budžet Srbije

Izvor MONDO/Agencije

Ministar Lazar Krstić najavio je da će sutra u Abu Dabiju biti potpisan ugovor o zajmu Ujedinjenih Arapskih Emirata od milijardu dolara za budžet Srbije i kreditu za navodnjavanje od 100 miliona dolara.

"Kredit za budžet je na 10 godina, bez grejs perioda, s kamatnom stopom od dva odsto godišnje i moći će da se obnavlja", rekao je Krstić novinarima na Kopaonik biznis forumu.

"Pre nego što krenu kritike i da se gleda u zube tim pozajmicama, svi treba da znaju da ovo vredi oko 290 miliona dolara u današnjem novcu i da smo dobili kao poklon uzevši u obzir trenutne uslove zaduživanja", rekao je Krstić.

On je rekao da bi novac trebalo da bude operativan pošto ugovor ratifikuje Skupština Srbije, koja će biti formirana posle parlamentarnih izbora 16. marta.

"Kredit je značajan zbog toga što pokazuje doslednost u obećanjima koja su data i pokazuje da saradnja sa UAE na svim poljima napreduje", rekao je ministar finansija.

Krstić je rekao da će predvoditi delegaciju Srbije koje će noćas otputovati u Abu Dabi na potpisivanje ugovora o kreditima.

Bužetom Srbije za ovu godinu predviđen kredit od tri milijarde evra iz UAE za podršku budžetu, kao i 275 miliona dolara za podrsku projektima u poljoprivredi, koji treba da stignu od Fonda za razvoj Abu Dabija.

Krstić je rekao da Srbija do 2017. mora da svede deficit svog budžeta na dva do tri odsto bruto-domaćeg proizvoda zbog čega će biti neophodne uštede u javnom sektoru i bolja naplata poreza.

"Moramo da do 2017. svedemo deficit na univerzalnu meru od dva do tri posto bdp, sa prihodne strane poreze i doprinose bi bilo loše dalje povećavati umesto toga moramo biti beskompromisni u kažnjavanju onih koji ih ne plaćaju, sa rashodne strane moramo da napravimo neophodne uštede u javnom sektoru i što je još važnije uvedemo istinsko planiranje troškova na nivou svakog korisnika i ot u skladu sa realnim mogućnostima a ne po političkoj liniji", rekao je Krstić.

Krstić je, nabrajajući finansijske probleme Srbije, pomenuo državni sektor za koji je istakao da je bezmalo veći od privatnog, zatim visok javni dug i deficit i veliku nezaposlenost naročito među mladima.

Kao probleme ministar je naveo i nedovoljan oporavak privrede, nerazvijeno tržište, loše plasmane banaka, preduzeća u restrukturiranju, partijsko zapošljavanje I neuslagašen način finansiranja nižih struktura vlasti.

Krstić je naveo i da je Srbija pokušala da te hronične probleme u privredi reši donošenjem zakona, ali je ukazao da su oni nepotpuno primenjivani bez velikih posledica po one koji ih nisu poštovali.

Vlada danas o kreditu UAE

Prvi potpredsednik vlade i lider naprednjaka Aleksandar Vučić najavio je da će na današnjoj vanrednoj sednici vlade biti reči o zajmu Ujedinjenih Arapskih Emirata Srbiji od milijardu dolara i da su završeni svi uslovi tog ugovora.

"Danas u 18 sati imamo vanrednu sednicu vlade. Završili smo sve uslove ugovora i dobijamo milijardu dolara na deset godina po dva posto kamate", rekao je Vučić na predizbornom skupu SNS u Boru.

Kako je poručio, mnogi su svakodnevno govorili da on laže kada govori o poslu sa Arapskim Emiratima, ali da se sada pokazalo da to nije tačno.

"Posle će neki da kažu da je to zajam. Pa jeste. Mi bismo ga uzeli ovako ili onako, po kamati od šest odsto, jer moraćemo da isplatimo penzije. A vi kažite narodu da nećete da isplaćujete penzije i plate", rekao je on.

Vučić je dodao i da je Srbija zahvaljujući povoljnijem zaduživanju uspela da uštedi između 330 do 340 miliona dolara, "samo zato što je neko bio vredan, posvećen i stvarao prijatelje u različitim delovima sveta".

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MARINA

Naravno stiglo zbog mene i Aleksandra,a Krstić će da vrati,vratiće se ako se odrekne svako u parlamentu 3mesečne plate i smanji se oko 300hiljada mora da leti iz javnog sektora jer su nesposobni kad ja mogu 100posla da odradim šta će mi toliko zapošljenje u javnom sektoru.Ima da radite 24h.JASNO...6spavanja noću je dosta...

special image