• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Minus u Srbijagasu - 40 milijardi dinara

Izvor MONDO/Tanjug

Prošlu godinu Srbijagas je završio u minusu od oko 40 milijardi dinara, izjavio je danas direktor tog preduzeća Dušan Bajatović.

"Kada pogledate bilanse videćete da je Srbijagas u velikom minusu, a dug će iznositi oko 40 milijardi dinara. A u stvari nismo. Zato što nam se plaća na više od 300 dana", rekao je Bajatović na Kopaonik biznis forumu.

Prema njegovim rečima, ako bi Srbijagasu bilo plaćeno ono što su isporučili, pre svega privredi u restrukturiranju, to preduzeće bi radilo u plusu.

Direktor Srbijagasa je dodao da je to preduzeće u prethodnih pet godina radilo sa cenom 25 odsto nižom od prosečne, te da je sada cena gasa realna ali naplata još uvek nije poboljšana.

Bajatović je rekao da je vlada prošle godine isplatila oko 50 miliona evra obaveza Srbijagasa a ove godine će islatiti oko 200 miliona evra.

"S obzirom da nas neće dokapitalizovati dok se ne dogovorimo oko restrukturiranja mi smo zamenili poverioce, pa smo i dalje dužni, samo smo dužni državi koja je preuzela naše obaveze", istakao je Bajatović.

On je naglasio da će nova vlada morati tim pitanjem da se pozabavi i što pre reši, posebno kada je u pitanju finansijsko restrukturiranje preduzeća.

Država ne daje više nikakve garancije Srbijagasu za izgradnju Južnog toka, tvrdi Bajatović.

Sa Gaspromom, koji je naš strateški partner, dogovoreno je da dobijemo zajam koji će se vraćati iz dividendi projekta po kamatnoj stopi od 4,25 odsto na godišnjem nivou, rekao je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

On je pojasnio da je u ovom momentu u toku završno razmatranje tog ugovora, napomenuvši da su ostala tri rizika koja bi trebalo da se reše.

Govoreći o prvom, Bajatović je istakao da će ukoliko bude kasnio projekat, u tom slučaju zakupac 100 odsto kapaciteta, a to je "Gasprom eksport" praktično plaćati sve troškove kredita koji Srbijagas uzima za dokapitalizaciju projekta.

"Drugi rizik je - šta ukoliko se desi da mi izgradimo energetski objekat, a nije gotova Mađarska ili recimo Slovenija ili ako ne možemo da se oslonimo na 100 odsto zakupa kapaciteta, da u tom slučaju rizik snosi ruska strana i to nije sporno", objasnio je Bajatović Tanjugu.

Kao treći rizik, direktor Srbijagasa je naveo da će ukoliko se ne završi finansijsko restrukturiranje Srbijagasa, a mi smo ga već počeli bez obzira šta ko pričao u javnosti, pa i ministarstvo, da ne vežemo taj prihod dividendi koji bi u principu išao na račun Srbijagasa i da mora biti osigurano da će taj prihod ići na otplatu kredita.

"U pitanju je nekih 270 miliona evra, a sve ostalo je projektno finansiranje, a da biste završili projektno finansiranje mi moramo do kraja da dovedemo priču oko cene projekta jer to utiče na konačne troškove određivanja dividendi", nastavio je Bajatović.

"Dakle, nema nikakvih nedoumica, što se tiče priče da je tu problem što Srbijagas nije restrukturiran, to prosto - ja ne znam ko je to smislio. To mi je veoma interesantno", rekao je Bajatović.

Trudimo se da sve rizike svedemo na minimum, a pre svega rizike koje ima država Srbija", zaključio je direktor Srbijagasa.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dule

Hvala kolega, pomislio sam na njega. Nece dugo .

Dule

Dajte vec jednom neka neko smeni ovog coveka koi ocigledno nezna da radi svoj posao ali zna da sebi i njegovim pajtasima dodeli ogromne plate. Pa svi u ovoj drzavi znaju da je to firma koja radi sa naftom i koja neko vec rece jedina u svetu ima gubitke. Neverovatno. Ko stiti ovu pijavicu koi ima primanja veca nego norveski premijer ili nemacki kancelar. Sklonite ga nemoze narod vise da slusa njegove budalaste izjave. Njemu je lepo zivi ko car a kobajagi se sekira za narod. Daleko mu lepa kuca ovakvi nam netrebaju imamo mi mnogo pametnijh i sposobnijih. Ipak mislim da se zna ko stoi iza njega.

neko ko (ne) zna

@Dule Ma reci slobodno Ivica, sta se sekiras...

special image