• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Japan donirao 323.000 evra za ekologiju

Izvor Tanjug

Vlada Japana donirala je danas javno-komunalnim preduzećima iz četiri opštine u Srbiji oko 323.000 evra za realizaciju različitih ekoloških projekata.

Ugovore o donaciji potpisao je u Vladi Srbije ambasador Japana Masafumi Kuroki sa predsednikom opštine Trgovište Nenadom Krstićem, direktorima JKP "Omoljica" iz Pančeva Draganom Grujičićem, JKP "Treći septembar" iz Nove Varoši Suzanom Šuljagić, JKP "Komunalac" iz Knića Milosavom Pantovićem, u prisustvu državnog sekretara Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Stane Božović.

Ambasador Kuroki je istakao da će sredstva iz te donacije biti upotrebljena za nabavku nove opreme, kao što su kamioni-autosmećari, kontejneri i kombinovana mašina za održavanje puteva.

Izrazivši zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora o donaciji, ambasador Japana je rekao da će nabavka nove i efikasnije opreme doprineti čistijoj i zdravojoj životnoj sredini u tim opštinama u Srbiji i da će ta donacija dodatno ojačati prijateljstvo Srbije i Japana.

Kuroki je podsetio da je u Srbiji u toku realizacija i drugih ekoloških projekata, uz podršku Japana, kao što su projekat odsumporavanja u Termoelektrani "Nikola Tesla" i saradnja u oblasti energetske efikasnosti.

Zahvalivši ambasadoru Japana u Srbiji za svu pomoć koju je Srbija dobila od te prijateljske zemlje, Božović je navela da su ukupne donacije Japana Srbiji od 1999. godine iznosile više od 460 miliona evra, a za različite socijalne projekte Japan je donirao oko 10 miliona evra.

"To je velika stvar za nas i ogroman doprinos za naše građane, jer je Srbija poslednjih godina u ekonomskoj i socijalnoj krizi," poručila je Božović.
Ona je ambasadoru Japana prenela posebnu zahvalnost resornog ministra Zorane Mihajlović.

Gradonačelnik Pančeva Pavle Radanović zahvalio je Vladi i narodu Japana zbog vredne donacije, koja će biti upotrebljena za nabavku vozila za odnošenje otpada u naselju Omoljica, posebno imajući u vidu da je Pančevo ekološki zagađen grad.

"Ovo nije prva saradnja Japana i grada Pančeva, jer je ta zemlja već pomogla u nabavci opreme u Opštoj bolnici Pančevo, a Gerontološkom centru je prošle godine upućena vredna donacija od 90.000 evra", napomenuo je Radanović.

On je podsetio da je Japan pre tri godine preživeo nuklearnu i ekološku katastrofu, ali je uprkos tome nastavio da pomaže lokalnim samoupravama u Srbiji.

"Sanjam dan kada će grad Panačevo i Republika Srbija ekonomksi osnažiti da bi mogao da uzvrati narodu i Vladi Japana ovakve donacije i pomoć", poručio je Radanović.

Predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović ukazao je da će ova donacija Japana, osvedočenog prijatelja Srbije, olakšati prikupljanje i odvoženje otpada iz ruralnih područja te opštine, što će pomoći očuvanju prirodnih resursa i podići kvalitete prirodne sredine na tom području.

Predsednik opštine Trgovište istakao je da će ta donacija biti upotrebljena za nabavku kombinovane mašine za čišćenje lokalnih puteva u Trgovištu, tokom zime, gde nanosi snega dostižu i do metar visine.

"To je veoma važno za Trgovište, koja je jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji," dodao je Krstić.

Potpredsednik opštine Knić Borislav Busarac, takođe je rekao da je ta donacija od izuzetnog značaja za tu opštinu i naselje Gruža, u kojoj se nalazi istoimena vodna akumulacija.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Svaka cast Japanu i hvala im puno na donaciji samo su trebali da oni to urade i potrose novac posto ce nasi lopovi pola toga da stave u svoj dzep.

special image