• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Centralizovano upravljanje štedi EPS-u 36 miliona

Izvor Tanjug

Uvođenjem jedinstvenog upravljanja na nivou čitave Elektroprivrede Srbije godišnje bi se uštedelo 36 miliona evra, izjavio je u intervjuu za današnje "Večernje novosti" prvi čovek EPS Aleksandar Obradović.

Prema njegovim rečima, to ne znaci "beogradizaciju" EPS-a, kako to sad tvrdi smenjeni direktor "Jugoistoka" Igor Novaković, vec znači efikasan i transparentan EPS, u kome se tačno zna ko je za šta odgovoran.

"Jedan od razloga smene doskorašnjeg direktora PD Jugoistok su nepravilnosti u radu ovog privrednog društva, koje je utvrdila i Radna grupa Ministarstva energetike, a među razlozima je i protivljenje sprovođenju Polaznih osnova za reorganizaciju EPS koje je Vlada Srbije usvojila", kaže Obradović.

Upitan da li je osam direktora, koji su na njegov predlog smenjeni zbog naduvanih decembarskih računa za struju, i dalje na istim funkcijama, on je rekao da su neki direktori distribucija sproveli predložene mere koje su dobili od JP EPS, a neki nisu.

"To je upravo dokaz samovolje direktora distribucija i to se mora promeniti. Ne može sistem da zavisi od volje pojedinaca, a da posledice takve neefikasnosti trpe građani Srbije. I to je razlog za što hitniju korporativizaciju", dodao je Obradović.

On je podsetio da po sadašnjoj organizaciji nema ovlašćenja da smenjuje direktore u privrednim društvima za nesprovodenje mera.

"Kada bi funkcionisao sistem odgovornosti za učinjene postupke, ne bi bilo potrebe za kriznim merama i smenama, jer bi se tačno znao lanac odgovornosti - od vrha kompanije pa nadalje", napomenuo je Obradović.

Povezane vesti
Prema njegovim rečima, dok se EPS ne reorganizuje, nije moguće ni uraditi procenu potrebnog broja zaposlenih na svim, pa i na rukovodećim radnim mestima.

"Prvi korak u tom procesu su izmene osnivačkih akata zavisnih privrednih društava, potom sledi uvođenje jedinstvenih procedura i optimizacija troškova i radnih mesta. Tek kada se uvede korporativni način upravljanja, jedinstveni procesi za EPS kao celinu i jedinstveno obavljanje poslova za oblasti finansija, pravnih poslova, IT, ljudskih, resursa, javnih nabavki i odnosa s javnošću za ceo sistem, biće moguće utvrditi potreban broj zaposlenih", istakao je Obradović.

Na pitanje da li je preuzimanje firmi koje su obavljale uslužne delatnosti način da se uđe u sistem EPS, jer za njih ne važi zabrana zapošljavanja, on je rekao da EPS ne preuzima takve firme, već deo zaposlenih koji su obavljali poslove za EPS.

"Preduzeće Kolubara usluge neće biti pripojeno RB Kolubara, niti EPS. Dogovoreno je da će biti preuzet određen broj zaposlenih iz ovog preduzeća koji na osnovu ugovora izmedu RB Kolubara i Kolubara Usluge već godinama rade u direktnom procesu proizvodnje u okviru basena Kolubara", precizirao je Obradović.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

Dokle god bude svaki radnik eps-a dobijao 50000 pozajmice,koju sigurno ne vrate i dok se za godisnjicu rada dobija i po 300000-za 30 god. rada,drzava mora dotirati eps

P.A.S.

Uvek sam ovako zamisljao da izgleda Boskicev stariji brat

special image