"Utvrdili smo da postoje dve vrste mikroba u crevima – 'dobri' i 'loši'", kaže jedna od istraživača Marija Mur.
Ona objašnjava da se pozitivno delovanje čokolade sastoji u tome što povećava broj "dobrih" mikroba, koji sprečavaju da dođe do raznih zapaljenja u organizmu. Dobri mikrobi ulaze u krvotok i štite srce i arterije od oštećenja.
Kakao, kao jedan od osnovnih sastojaka čokolade sadrži u sebi jedinjenja antioksidanta polifenol, kao što su katehin i epikatehin i malu količinu dijetalnih vlakana. Ove komponente želudac teško vari i apsorbuje, ali ih "dobre" bakterije u crevima lako obrađuju.
"Kada telo apsorbuje sve ove komponente iz čokolade, oni sprečavaju da dođe do upale u kardiovaskularnim tkivima, na taj način umanjujući rizik od moždanog udara", objašnjava dr Džon Finli.
"Kombinacija kakaao i prebiotika - nesvarljivih sastojaka hrane koji povećavaju broj bakterija - verovatno će dati još bolje rezultate", smatra dr Finli i objašnjava da kombinovanje kakaoa sa prebioticima dovodi do povećanja broja "dobrih" mirkoba u organizmu.
Prebiotici se nalaze u belom luku, pšeničnim mekinjama i belom brašnu. Stručnjaci takođe preporučuju kombinovanje tamne čokolade sa voćem, naročito šipurkom, kako bi rezultati bili što bolji.
Teodosić ovakav meč nije imao 14 godina! Navijači Partizana pamte kad je poslednji put imao nula asistencija!
"Obradović više ne računa na njega, Partizan traži drugog igrača": Otkriveno kakvo pojačanje žele crno-beli
Nemačka se priprema za rat sa Rusijom! Napravljen tajni plan, evo kako će postupiti u slučaju eksalacije sukoba
Uspavana Zvezda nije došla na derbi: Protiv Partizana ovakav nemaš šta da tražiš na terenu
Mondo ukrštenica za 23. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!