• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bitkoin nije moneta u SAD

Američka fiskalna administracija danas je saopštila da bitkoin ne smatra monetom, već sredstvom plaćanja koje može biti oporezovano.

"'Virtuelne monete' mogu se koristiti za kupovinu robe i usluga ili biti upotrebljene kao investicije (...) ali one nemaju zakonsku vrednost", navela je američka poreska agencija IRS.

Najpoznatija digitalna valuta će tako biti tretirana kao "sredstvo", a zarada dobijena korišćenjem bitkoina biće oporezovana, navodi se u dokumentu IRS o fiskalnom statusu bitkoina u SAD.

Američka agencija navela je i da će i plate u bitkoinima po uplaćivanju iznosa biti oporezovane, kao i druge uplate.

Početkom marta i vlada Japana odredila je da bitkoin nije valuta, već "roba", ali da neke transakcije tim sredstvom treba da se oporezuju.

Bitkoin je stvoren 2009, a funkcioniše kroz lanac komjuterskih kodova. Postao je popularan među zaluđenicima za tehnologiju, internet libertarijancima i investitorima avanturistima, pošto omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmenu novca bez banaka, kreditnih kartica i trećih strana.

Globalno tržište bitkoina procenjuje se na oko sedam milijardi dolara.

Zemlje i njihove poreske vlasti bore se s problemom kako da regulišu to tržište i neki vide upotrebu bitkoina kao mogućnost za izbegavanje poreza ili pranje novca.

Rusija je proglasila transakcije bitkoinima nelegalnim, a Kina je zabranila svojim bankama da prihvataju trgovanje u toj virtuelnoj valuti, a ima poziva da to isto uradi SAD.

Singapur je uveo porez na trgovinu bitkoinima, a bitkoine registruje kao robu, a ne valutu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image