• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetska banka: Srbiji preti "grčki scenario"

Izvor Tanjug

Šef kancelarije Svetske banke Toni Verheijen upozorio je večeras da Srbiji preti "grčki scenario" ukoliko ubrzo ne krene u odlučne ekonomske reforme i smanjenje troškova u javnom sektoru.

Verheijen je, gostujući na RTS-u, istakao da će Srbija, ako ne učini ništa u narednim mesecima kako bi stabilizovala ekonomiju, izgubiti kredibilitet, što će dovesti do povećanja troškova zaduživanja, kao i do povećanja budžetskog deficita.

"Time bi Srbija počela da tone u spiralu koja bi na kraju mogla da voditi do grčkog scenarija", rekao je Verheijen.

On je naveo da su plate u javnom sektoru Srbije druge po visini među zemljama centralne i istočne Evrope, a da je Srbija jedina država u kojoj su te plate rasle u protekle tri godine.

Verheijen je preporučio da se, umesto osam postojećih osnovica za obračun zarada, uspostavi jedna, i to ona najniža, da se smanje varijabilni delovi zarada, a da, ako to ne da rezultat, treba ići i na veća smanjenja zarada.

Upitan da li je završetak restrukturiranja državnih preduzeća uslov za kredit Svetske banke za podršku budžetu Srbije u iznosu od 250 miliona dolara, Verheijen je rekao da je uslov za realizaciju tog kredita uspešan početak tog procesa.

"Nikada nismo rekli da reforme treba da se završe. Kredit Srbiji može stići na leto ako vlada uspešno krene da restrukturira pojedina preduzeća", objasnio je Verheijen.

Komentari 34

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Era rosoneri

Tipično ustaški scenario. Trećinu pobiti, trećinu raseliti a sa preostalom trećinom Jovo nanovo. Trećinu .... itd.

ddd

Pa to sam i kaz'o! Godine rada kod privatnika su me nacinile alergicnim na rec otpustanje,otuda burna reakcija. Tacno je da nisam strucan,samo pokuavam da kazem da je kod nas praksa malko drukcija od teorije. I ja sam protiv parazita na izmisljenima radnim mestima,ali iz iskustva oni ostanu zasticeni a cistka se sprovede nad najslabijim karikama.

pera

Pa pa ovome trebalo bi ukinuti plate pa da radimo kao robovi jedno dvadeset godina dok totalno ne izumremo kao narod!potrebno je ispitati poreklo ili pocetak sticanja bogatstva tajkuna i ako je stekao pljackom drzave sve oduzeti prodati i popuniti budzet jer tu leze opljackane pare drzave a ne u platama!

special image