Štrudla sa smokvama srpskog proizvođača povučena je sa tržišta EU jer sadrži nedozvoljen nivo ohratoksina A.
Kako je danas Tanjugu rekao Slobodan Vladić, zadužen za bezbednost hrane pri Ministarstvu za poljoprivredu, pre desetak dana u ministarstvo je stiglo obaveštenje da štrudla sa smokvama sadrži nedozvoljen nivo te toksične plesni, a pre par dana, dodao je, stiglo je novo obaveštejne - da je čela količina proizvoda povučena sa tržišta.
Na sajtu Nacionalne ogranizacije potrošača Srbije (NOPS), navodi se da su sa tržišta EU, osim štrudle sa smokvama, povučeni i krekeri, iz istog razloga.
Vladić, međutim, nije mogao da potvrdi informaciju o krekerima i precizirao je da je ministarsvtu stigla samo notifkacija za štrudle.
Praksa uzbunjivača za bezbednost hrane u EU je inače da se ne navodi ime proizvođača već samo opis proizvoda.
Po propopisima EU, dozvoljeno je tri mikrograma orhatoksina po kilogramu proizvoda za odrasle, i 0,5 mikrograma za decu.
U štrudli sa smokvama, prema navodima Nacionalne organizacije potrošača Srbije, u štrudlama je bilo je više od 15 mikrograma, a u krekerima - deset mikrograma toksične plesni.
Procedura Ministarstva poljoprivrede je da se roba vraćena u zemlju kontroliše, rekao je Vladić, uzorkuje, i ukoliko se potvrdi visok nivo orhatoksina, nadležna komisija bi trebalo da donese nalog za uništenje proizvoda.
Ohratoksin ima potencijalno kancerogeno delovanje, dovodi se u vezu sa razvojem endemske nefropatije, primarno je nefrotoksičan, što znači da može oštetiti urinarni sistem, a u velikim dozama je hepatotoksičan, što znači da može da ošteti jetru.