Ljudski organizam ne bi mogao bez soli, ali bez male količine, mnogo manje od one koju svakodnevno unesemo, a da to često i ne znamo. Hrana koja sadrži visok procenat soli traži tečnost, što može dovesti do dehidracije. Dakle, pazite koliko soli unsosite, posebno u večernjim satima.

Mnogi začini mogu da zemene so u ishrani: majčina dušica, žalfija, peršun, mirođija, korijander, limun, mlevene paprike, ruzmarin, odlično idu uz piletinu. Kapar ubacite u bilo koji svežu salatu. Goveđe meso začinite majoranom, belim lukom, majčinom dušicom, žalfijom, ruzmarinom, renom ili balzamiko sirćetom. Svinjsko meso belim lukom, žalfijom, senfom, a jagnjeće meso ruzmarinom, mentom, karijem ili belim lukom. Uz ribu odlično idu lovorov list, korijander, mirođija, majoran, ruzmarin, peršun i beli luk. Probajte origano uz jaja i tucanu papriku.

Svi znamo da šećr nije zdrav, ali ni veštački zaslađivači koji naročito mogu da utiču a to da izgledate naduveno. Ono sadrži aspartam koji se povezuje s izazivanjem bola u zglobovima, a može da dovede do toga i da vap organizam "traži" još i još šećera. Zato u jela koja treba da budu slatka dodajte voće ili med.

Alkohol nije hrana, ali moramo da ga pomenemo ovog puta jer pivo, vino, rakija... "prave" podočnjake. Jenda čaša vina uz večeru je ok, ali sve više od toga čini da izgledamo "osušeno". Ako baš ne možete da izbegnite alkohol prilikom neke bitne večere, pijte mnogo vode istovremeno.

Pržena hrana prepuna je masnoća koje "isisavaju" našu energiju. Izbegavajte je uvek, naročito za večeru.

Testenina u većim količinama može da ošteti kolagen u koži. Jano vam je - špagete, hleb, kifle, krofne... nikako nisu za večeru.

Volite ljuto? Vaši podočnjaci sigurno ne. Ljuta hrana je odlična za metabolizam, ali ne i za kožu. Može izazvati pojačano znojenje, a jano vam je da to može dovesti do dehidracije.

I na kraju, šta vam preostaje da jedete, pitate se sigurno. Meso začinjeno prirodnim začinima, ribu, sveže salate bez soli, bareno ili grilovano povrće, čašu vina... Nije malo, priznajte.