Salata sa jajima, lukom i paradajzom

Operite jednu zelenu salatu, dodajte sitno iseckan krupniji paradajiz, kolutove manje glavice crvenog luka. Barena jaja, dva do tri, isecite takođe na kolutove i ubacite u salatu. Posolite i poprskajte maslinovim uljem.

Punjena jaja

Jaja prepolovite, žumanca izgnječiti sa isitnjenom tunjevinom iz konzerve, sitno seckanim kiselim krastavčićima, biberom i majonezom. Tom smesom punite polovine jaja.

Cezar salata

Zelenu salatu do oko 500 gr, dobro operite. Obarite 300 grama pilećeg belog mesa, iseckajte 300 gr grilovane slanine. Sve pomešajte i dodajte 300 gr parmezana, 2 dl balzamiko sirćeta, 2 dl maslinovog ulja, soli po ukusu, kockice prepečenog tosta i pet barenih jaja.

Mimoza salata

Obarite dva veća krompira. Izrendajte ih i pomešajte sa pola čaše kisele pavlake. Zatim narendajte 150 grama šunke koju ćete premazati sa 100 grama majoneza. Narendajte potom celo jaje i jedno belance, a preko toga 100 gr kačkavalja koje ćete premazati ostatkom pavlake. Na kraju narendajte još 50 gr kačkavalja i preko njega jedno žumance.

Kisela jaja

Za 12 osoba potrebno vam je: 12 jaja, 2 šolje jabukovog sirćeta, šolja šećera, pola šolje vode, 2 kašike senfa, kašičica soli, kašičica bibera, 2 manje glavice luka i nekoliko listova lorbera.

U veću šerpu sipajte sirće, šećer, vodu, senf, so, biber i lovor. Kuvajte dok ne proključa, zatim smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte još 10 minuta. Ostavite da se sasvim ohladi.

U staklene tegle stavite cela oljuštena jaja i luk isečen na tanke kriške. Prelijte ohlađenom mešavinom. Tegle hermetički zatvorite i ostavite ih da prenoće u frižideru. Kisela jaja su jestiva oko destak dana.