• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simpo poklonio fabriku crkvi, a dug državi vratiće

Izvor MONDO/Agencije

Kompanija Simpo poklonila fabriku lameliranog nameštaja u Zubinom potoku eparhiji Raško-prizrenskoj SPC. Dragan Tomić čeka formiranje Vlade da počne da vraća dug državi.

Kompanija Simpo iz Vranja potpisala je danas ugovor o poklonu svoje fabrike lameliranog nameštaja u Zubinom potoku eparhiji Raško-prizrenskoj SPC.

Simpo je fabriku poklonio SPC bez dinara duga, jer je kompanija sve neizmirene obaveze preuzela na sebe.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, ocenio je da je poklon fabrike SPC dokaz da privreda ne mora uvek sve da posmatra kroz profit, "nego i kroz državnu politiku i podršku Srbima koji žive na Kosovu".

"Meni često kažu da se patriotizam ne sipa u traktor. E, vidite da se patriotizam može sipati u traktor. Ovo je način da se pokaže da naš odnos prema Srbima na Kosovu može da bude zasnovan i na ekonomiji i da može da, upravo tako razmišljajući, sačuva Srbiju na Kosovu", rekao je on.

Vulin je istakao da je bolja budućnost fabrike nameštaja u Zubinom potoku razlog da se vidi da ima smisla da Srbi ostanu na Kosovu, a da je kancelarija na čijem je čelu pokrenula akciju stvaranja novih radnih mesta, ne u administraciji, nego u privredi, što treba da zaživi ove godine.

Predsednik Simpa Dragomir Tomić je rekao da je fabrika, koja je izgrađena pre 25 godina, bila uspešna i skoro svu proizvodnju izvozila, uglavnom u skandinavske zemlje, a onda je došlo do zastoja, ne krivicom kompanije, i od nekadašnjih 150, danas radi 88 radnika.

Kako je objasnio, rukovodstvo Simpa je procenilo da su, u sadašnjim okolnostima, mogućnosti rada fabrike sužene, a da je, zbog potrebe očuvanja opstanka Srba na Kosovu, najbolje da se ona pokloni crkvi, kako bi, uz angažovanje državnih institucija, proizvodnja bila pokrenuta.

Fabrika u Zubinom potoku poklanja se SPC bez ijednog dinara obaveza, kredita ili dugovanja prema državi, sve što postoji obaveza je koju je na sebe preuzeo Simpo, crkva je dobija bez dinara duga, objasnio je Tomić.

Vladika Raško-prizrenski Teodosije, koji je sa Tomićem potpisao ugovor o poklonu, ocenio je da Simpo tim potezom ne gubi, jer će biti na dobitku dajući fabriku SPC i narodu severa Kosova.

Cilj je, naglasio je vladika, da fabrika bude ogledalo ne samo Srba koji žive na Kosovu, nego i države Srbije i primer kako može da se i u ovakvom vremenu bude uspešan i da porodice onih koji u njoj rade budu srećne.

On je poručio da će crkva učiniti sve da oživi proizvodnju, ali da će za to biti potrebna i pomoć države, Simpa, kao i Srba iz dijaspore.

Dragan Tomić je izjavio da je kompanija, što se tiče dugovanja, sve dogovorila sa državom i čeka konstituisanje nove vlade da to i realizuje.

"Potpisan je sporazum, potpisan je protokol, doneta je odluka skupštine (Simpa) i čekamo da se ministarstvo konstituiše i da to sprovedemo", rekao je on.

Tomić je, u izjavi novinarima izrazio nadu da će država, posle toga, odlučiti da proda svoj deo vlašnitva u "Simpu", čiji fabrike rade sa ukupno oko 7.000 zaposlenih.

"Nadam se da će posle toga država da se opredeli da proda svoj deo... a na sreću "Simpo" zbog svog imidža ima kandidate koji su zainteresovani da naprave privatizaciju", rekao je on.

Tomić je, istkavši da je sve što se tiče dugova "Simpo" s državom " do detalja dogovorii" naveo i da je sve što se u prethodnom periodu dešavalo bilo u skaldu sa pozitivnim propsima koji su tada važili.

"Sve što se desilo je bilo u skladu sa onim što su bili propisi i za nas i za druge (firme) koji su u restruktuiranju - samo smo mi kao velika firma došli do velikih obaveza pa smo bili interesanti da se s nama "razbije led" bobre protiv nekih možda pogrešnih poteza, ali ne naših", rekao je on.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Deda Mraz

Interesantna činjenica da nakon naplate crkve za rentu objekata koje ima vlasništvu i naplate države za neizmiren dug poreza, doprinosa pio i sl., više niko ne pominje "udruženje nestalih akcionara" koji sada samo mogu da plaču u krilu stručnog menadžmenta porodice Tomić i šire.. Takođe je interesantno da nema odgovora policije, tužilaštva, ali i medija na izvor uzbunjivača i sledeći lopovluk starijeg gospodina i mlađe dame, a izostao je odgovor kome će se pokloniti sledeća fabrika Simpo-Kondiva iz Bujanovca... Pitanje je: Da li će Deda Mraz i u ovom slučaju biti "za dom spreman"?!

special image