Preporuka Batuta je da se takva voda ne koristi ni za pripremanje hrane i ličnu higijenu, već da se u toj situaciji koriste kontrolisani izvori vodosnabdevanja (cisterne i flaširana voda).

Preporuka je da se u slučaju da se vodosnabdevanje obavlja iz individualnih vodnih objekata da se takva voda ne koristi za piće, već da se u što kraćem roku izvrši laboratorijsko ispitivanje.

Ukoliko se voda skladišti u kućnim uslovima za piće i pripremu namirnica preporuka je da se to čini u ambalažama manje zapremine do dva litra i iskoristi u što kraćem roku uz poštovanje mera higijene.

Pojačati kontrolu sanitarno-higijenskih uslova prostorija, opreme, pribora i zdravstvenog stanja osoblja koje radi na pripremi hrane u restoranima društvene ishrane, obdaništima i školama.

Pojačati kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica, aktivirati objekte koji su određeni za javnu ishranu u slučaju vanredne situacije i evakuacije stanovništva iz svojih domova.

Ne koristiti lako kvarljive hranljive namirnice meso, mleko i jaja, sveže voće i povrće, već konzervirane namirnice, termički obrađeno povrće, suvo voće, konditorske proizvode.

Sve namirnice koje bi mogle da dođu u kontakt sa vlagom držati u staklenim i metalnim dobro zatvorenim posudama, a namirnice koje su došle u kontakt sa vodom iz poplavnog talasa frižideri, zamrzivači, ostave ni u kom slučaju ne koristiti za ishranu.

Uz sve navedene mere neophodna je striktna higijena ruku posebno pri pripremi i konzumiranju hrane, a u slučaju pojave simptoma kao što su mučnina, povraćanje, proliv, povišena temperatura obavezno se javiti lekaru.