• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TENT A počinje da radi za vikend?

Izvor mondo.rs

Nadležni su najavili da će Termoelektrana TENT A možda proraditi za vikend, a mi smo proverili da li je to realno.

 Struje ima u poplavi Izvor: MONDO Sivački Goran

Trafostanica kod Termoelektrane u Obrenovcu nedavno je bila potopljena vodom. Nadležni su najavili da će uskoro pustiti u rad, a MONDO se uverio da je to i moguće.

Kada uporedite ovu fotografiju snimljenu pre neki dan iz vazduha:

I ovu fotografiju koju smo snimili danas:

Izvor: MONDO Sivački Goran

Jasno je da se voda skoro u potpunosti povukla, tako da nadležni imaju razloga za optimizam.

Izvršni direktor za upravljanje tržišta Elektromreže Srbije (EMS) Ilija Cvijetić je najavio da bi sutra ili u čevrtak 22. maja, trebalo da se osposobi za rad ova trafo stanica.

Voda iz te trafo stanice se povukla, oko 50 radnika EMS-a sada čisti postrojenje od ostatka vode, a drugi dobrovoljci postavljaju bedeme oko trafo stanice da bi je zaštitili od eventualno novog poplavnog talasa, rekao je Cvijetić.

Najteža situacija je u toj trafo stanici i u pojedinim delovima voda je bila duboka oko 1,7 metara, pa je sva elektronika potopljena, rekao je on i dodao da je EMS, uprkos tome, u petak uspeo da pronađe tehnička rešenje, koja nisu standardna, da bi očuvao stabilnost energetskog sistema i snabdevanje Beograda stujom.

Cvijetić je ponovio da EMS priprema tu trafo stanicu, kako bi mogla da primi prve generatore TENT A, čiji početak rada je, ako sve bude po planu, najavljen za predstojeći vikend.

U prilog tome da je energetski sistem stabilan, Cvijetić je naveo da, i ako EPS ne bude uspeo da nabavlja dovoljno struje na tržištu, EMS ima ugovor sa susednim zemljama tako da može da uzme takozvanu "havarisanu električnu energiju", kako bi svi potrošaci u Srbiji imali dovoljne količine struje.

EMS je, podsetio je Cvijetić, samo prva dva dana otkako je proglasena vanredna situacija u Srbiji, koristio tu mogućnost "havarijske struje" i to javno preduzeće je i sada spremno za to, ako bude zatrebalo.

"EMS je u stalnoj koordinaciji sa Ministarstvo energetike i EPS-om i već smo napravili plan za puštanje u rad TENT A i kako ćemo u narednih mesec, dva organizovati funkcionisanje celog sistema", dodao je Cvijetić.

Govoreći o šteti koju je EMS pretrpeo zbog poplava, Cvijetić je kazao da su mnogi dalekovodi pod vodom i da se mora sačekati da se voda povuče, da bi se utvrdilo koliko su oštećeni stubovi i da bi se znali precizniji podaci o šteti, a što se tiče trafo stanica sada se rade samo najhitnije popravke.

Izvršni direktor za prenos električne energije EMS-a Nebojša Petrović je kazao Tanjugu da je trafo stanica Obrenovac bila poplavljena u petak i subotu, kada je bio udarni talas, i da je tada voda na postrojenju od 220 kilovolti bila do 1,6 metara visine.

On je kazao da je oštećen deo opreme, pre svega za komandovanje i upravljanje.

"Da bi prenosni sistem mogao da funkcioniše, EMS je od ove transformatorske stanice praktično napravio čvor tako što je isključio transformaciju i dalekovodi od 220 i 400 kilovati su kruto vezani", naveo je Petrović.

Prema njegovim rečima, elektroenergetski sistem odnosno prenosni sistem i napajanje Beograda je bezbedno i opstaje zato što je ta transformatorska stanica i dalje u funkciji.

EMS ima i podzemne kanale koji su vezani za termoelektranu i EMS je obezbedio za svaki slučaj i crpne pumpe zbog podzemnih voda.

JAČANJE BEDEMA OKO TENT-a

U Termoelektrani "Nikola Tesla A" u Obrenovcu danas se džakovima peska pojačavaju bedemi, a ministri energetike i policije Aleksandar Antić i Nebojša Stefanović su poručili da taj energetski objekat mora biti sačuvan od poplava.

TENT je najvažniji energetski objekat u Srbiji, jer se tu proizvodi 40 odsto struje za domaćinstva u Srbiji i zato se ta elektrana mora odbraniti po svaku cenu, rekao je ministar Antić novinarima, prilikom obilaska TENT-a.

Bedem je podignut u dužini od oko dva kilometra oko elektrane, a Antić je rekao da će bedem biti podignut za dodatnih 70 centimetara u visinu, kako bi se spremili za gori scenario nego što predviđaju stručnjaci koji su predložili mere da bi TENT bio bezbedan i koje su preduzete već sinoć.

"Svesni činjenice da opasnost nije prošla i da su rizici i dalje ogromni, mi pokušavamo da ovaj objekat, koji je kapitalno važan za budućnost naše zemlje u potpunosti obezbedimo", istakao je Antić.

Ministar energetike je kazao da je iskustvo pokazalo da je situacija uvek bila gora nego što se predviđalo i da se zbog toga danas preduzimaju dodatne mere predostrožnosti.

Antić je zahvalio radnicima direkcije EPS-a, volonterima i radnicima EMS-a koji rade na tome i pokazali su solidarnost.

Na pitanje novinara kada će stići pumpa velikog kapaciteta za isušivanje poplavljenog polja u rudarskom basenu Kolubara, Antić je rekao da je to veoma velika i komplikovana pumpa za transport i da se radi na tome.

On je naglasio da je prioritet da se obezbedi što više pumpi velikog kapaciteta za Kostolac, jer je Kolubara nažalost poplavljena i sada treba odbraniti Kostolac koji ima vitalan značaj za energetski sistem.

Upitan da li su nam samo pumpe neophodne, Antić je rekao da će u narednom periodu biti potrebno i dosta opreme za obnovu energetskih postrojenja i da će se o tome tek pričati.

Stefanović je poručio da je Žandarmerija sve vreme uključena u odbranu TENT-a i da se ne očekuje da će Sava toliko porasti, ali da se ipak dodatno utvrđuje bedem sa džakovima peska.

On je dodao da je u odbranu TENT-a uključen i komandant niškog odreda Žandarmerije.

Ministar policije je kazao da se pored evakuacije stanovništva iz Zabrežja, radi i na očuvanju energetskih objekata i da su vođeni razgovori o tome kako da se i sa druge strane obezbedi TENT.

"Imamo sada povratni talas, pošto Dunav gura Savu, a Sava Kolubaru, iako se ne očekuje porast vodostaja od 60 do 70 santimetara. To je potpuno druga priča u odnosu na onu kada je plavila Tamnava", rekao je Stefanović.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović je dodao da je zbog važnosti TENT-a, rad centrale EPS-a, sveden na minimum kako bi svi raspoloživi radnici mogli da se uključe u odbranu TENT-a.

Osim radnika TENT-a i EPS-a u odbrani TENT-a pomažu i studenti i volonteri.
On je rekao da je situacija komplikovana i da opasnost nije prošla zbog čega je praktično zatvorena centrala EPS-a kako bi se što više radnika angažovalo u odbrani TENT-a.

"Ako bi TENT A pao, to bi imalo nesagledive posledice po naš sistem", upozorio je Obradović.

Kostolac je, prema njegovim rečima, i dalje u opasnosti dok je u termoelektrani Morava izbegnuta katastrofa za samo sedam centimetara.

On je naveo da su ta tri žarišta u energetskom sistemu i dalje aktuelna, i da je EPS zbog toga uradio procenu u saradnji sa ministrom Antićem za odbranu TENT-a.

Obilasku TENT-a prisustvovao je direktor policije Milorad Veljović i komandir Žandarmerije Milenko Božović.

A.Ć.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SM

Za svu katastrofu je kriv HARP ANTENE kod barajeva upravljaju amerikanci sa vremenom i igraju se sa nama Imate sve na fejsbuku

special image