• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropska investiciona banka će pomoći u sanaciji

Izvor Beta

Evropska investiciona banka (EIB) spremna je da pomogne Srbiji u obnovi infrastrukture oštećene u poplavama.

Započeti projekti moraju se realizovati znatno  efikasnije, zaključeno je na današnjem sastanku u Beogradu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović s delegacijom EIB.

Kako je saopšteno iz vlade, u razgovoru s delegacijom EIB-a, koju je predvodio šef Odeljenja za Zapadni Balkan Dominik Kurben, Mihajlovićeva je rekla da direktna šteta saobraćajnoj, telekomunikacionoj i energetskoj infrastrukturi iznosi približno 300 miliona evra, koliko je procenjena i šteta pričinjena lokalnim samoupravama.

Po njenim rečima, prioritet vlade biće sanacija štete na kritičnoj infrastrukturi, pre svega putnoj, koja mora biti završena do oktobra, i izgradnja novih stambenih objekata za građane čije su kuće potpuno uništene u poplavama.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će, kako je navedeno, zajedno s državnim preduzećima učiniti sve da se ubrza realizacija započetih projekata na Koridoru 10, obilaznici oko Beograda i železničkoj infrastrukturi, gde je u prethodnom period bilo značajnog kašnjenja.

Kurben je istakao da je EIB spremna da, u koordinaciji sa Svetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom komisijom, podrži napore Srbije da što pre sanira štetu pričinjenu u poplavama.

Podrška bi se ogledala, pre svega, u mogućnosti da se deo sredstava od zajmova koji su već u proceduri - namenjenih obnovi puteva i unapređenju lokalne infrastrukture - preusmeri za sanaciju putne i druge infrastrukture oštećene u poplavama.

Kad budu urađene konačne procene štete, EIB je spremna da razgovara s vladom i o eventualnim novim zajmovima, kao i o podršci novim projektima koje Ministarstvo planira da sprovede tokom svog mandata, naveo je Kurben.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image