Jubilarni 20. Mundijal je počeo, tako da - uživajte narednih mesec dana!

Ako se po jutru dan poznaje (u ovom slučaju, zbog vremenske razlike, po noći jutro), onda nas čeka veoma uzbudljiv Mundijal u Brazilu!

Premijerna utakmica donela je pobedu Brazila nad Hrvatskom - 3:1 (1:1), međutim, izazvaće i mnogo polemike zbog penala koji je domaćinu dosuđen u 70. minutu, a koji je Nejmar svojim drugim golom u meču pretvorio u vođstvo 2:1, posle 1:0 u korist Hrvata.

Gosti su poveli već u 11. minutu, kada je Ivica Olić centrirao sa desne strane, a Marselo, posle traljavog šuta Nikice Jelevića, nespretno zahvatio loptu i savladao Žulija Cesara.

Izjednačenje je stiglo u 30. minutu, kada je odličnim udarcem Nejmar savladao Pletikosu i činilo se tada, po dešavanjima na terenu, da će Brazil uspeti brzo da preokrene.

Ekipa petostrukog svetskog šampiona, međutim, po povratku sa odmora nije bila toliko ofanzivno nastrojena kao u prvih 45. minuta, dok su Hravati zaigrali mnogo bolje.

Odnos snaga na terenu se promenio, ali je odluka japanskog sudije Juičija Nišimure da pad Freda u kaznenom prostoru Hrvatske okarakteriše kao prekršaj značajno uticala na dalji tok meča.

Nejmar je iskoristio poklon i u 70. minutu doveo Brazil u vođstvo 2:1, a potom je tačku na meč stavio Oskar lepim golom u 90. minutu.

Drugi meč Grupe A igraće se u petak od 18 časova, a sastaju se Meksiko i Kamerun.

TOK UTAKMICE:

KRAJ!

- 3:1 za Brazil posle lukavog pogotka Oskara u 90. minutu! Vezista Čelsija prošao je između dvojica defanzivaca Hrvatske i potom vrhom kopačke, popularnim "špicem", savladao Pletikosu.


- Dvostruki strelac za Brazil ide van terena. Od 88. minuta umesto Nejmara igraće Ramireš.

- Druga izmena u Hrvatskoj, umesto Nikice Jelavića od 78. minuta na terenu je Ante Rebić.

- PENAL za Brazil u 70. minutu! I to, možemo slobodno da konstatujemo - poklonjen! Fred je bio okrenut leđima golu posle dodavanja Oskara, nagazio je na stopalo Lovrena i potom pao!

Nejmar je iskoristio priliku koju je njegovoj selekciji dodelio Japanac Juiči Nišimura i snažnim udarcem doneo prednost Brazilu - 2:1. Pletikosa je uspeo da ga "pročita" i zakači loptu, ali ne i da sačuva mrežu.


- Bernard menja Hulka u 68. minutu. Napadač Zenita nije mnogo toga pokazao dok je bio na terenu.

- Ubrzo i druga izmena, a prva u Brazilu. Ernanes umesto Paulinja od 63. minuta.

- Evo i prve promene. Od 61. minuta umesto Matea Kovačića igraće Marcelo Brozović, vezista Dinamo Zagreba koji je i bio najavljen uoči meča, ali je potom došlo do promene. Ovo je njegov tek drugi nastup za reprezentaciju Hrvatske.

- Nije bilo promena u timovima između dva poluvremena.

POLUVREME - Brazil napada, Hrvatska se brani. Videćemo ko će imati bolju koncentraciju i više živaca.

- Nejmar je ovim golom postao osmi strelac u istoriji brazilske reprezentacije sa 32 gola. Tačnije, deli osmo mesto sa Tostaom i Ademirom. Najbolji je, naravno, Pele sa 77 pogodaka.

30. minut - 1:1, izjednačujući gol za Brazil postigao je Nejmar udarcem po zemlji sa oko 18 metara. Lopta se od stative odbila u mrežu...

11. minut - Hrvatska vodi 1:0 autogolom Marsela! Olić je ubacio loptu u kazneni domaće reprezentacije, tamo Jelavić nije uspeo dobro da je zahvati, ali je zato prevario Marsela kojem se od noge odbila u mrežu.

Bio je to prvi put da su Brazilci postigli autogol na nekom Mundijalu i prvu put da je postignut autogol u premijernoj utakmici.

ODBROJAVANJE DO POČETKA UTAKMICE:

22:00 - Posle otpevanih himni, tradicionalnog puštanja belih golubova u znak prijateljstva i početnog udarca, sudija je dao znak za početak meča.

Budite uz MONDO jer po završetku utakmice sledi izveštaj, a i narednih dana informisaćemo vas o najzanimljivijim dešavanjima u Brazilu.

21:53 - Igrači izlaze na teren predvođeni sudijom Juičijem Nišimurom iz Japana. Svetsko prvenstvo u Brazilu je počelo! Uživajte!

21:39 - Startnih 11 Brazila je tim koji je pre godinu dana počeo finale Kupa konfederacija protiv Španije, u kojem je bilo 3:0 za Brazil.

U startnoj postavi Hrvatske nema Samira i Eduarda, dvojice naturalizovanih Brazilaca.

21:33 - Čak osam od poslednjih 12 utakmica na otvaranjima Mundijala završeno je sa samo jednim golom ili bez golova! Nadamo se da ćemo večeras imati više sreće.

21:29 - U sastavu Hrvatske potkrala se greška, pa je umesto 20-godišnjeg Matea Kovačića iz Intera u timu stajalo ime 21-godišnjeg veziste Dinamo Zagreba, Marcela Brozovića. Greška koja se podvukla pojedinim izveštačima iz Brazila brzo je ispravljena kada su igrači izašli na zagrevanje...

21:23 - Bilo je najavljeno da će početak utakmice Brazil - Hrvatska obeležiti nesvakidašnji događaj: prvi udarac sa centra i start takmičenja trebalo je da izvede mladi paraplegičar uz pomoć uređaja koji predstavlja vrhunac tehnologije. To se, međutim, nije dogodilo?!

21:17 - Po izveštajima iz Brazila, na tribinama Korintijans arene ima oko 5.000 hrvatskih navijača. Navodno ih je ispred stadiona još nekoliko hiljada.

21:04 - Evo ga i sastav Brazila! Cesar - Alveš, Silva, Luiz, Marselo - Paulinjo, Gustavo - Oskar, Nejmar, Hulk - Fred.

20:58 - Sastav Hrvatske je poznat! Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Vrsaljko - Kovačić, Modrić - Olić, Rakitić, Perišić - Jelavić.

Podsetimo, napadač Bajerna Mario Mandžukić mora da propusti prvu utakmicu zbog crvenog kartona u revanšu baraža protiv Islanda.

20:45 - Otvaranje je gotovo, a utisak je da i nije bilo "Bog zna šta"... Gledali smo sigurno i mnogo veće spektakle od ovog u Sao Paulu. Uz to, tribine Korintijans arene nisu bili ispunjene...



No, to ne znači da kada krenu utakmice neće biti drugačije i zato sa nestrpljenjem očekujemo 22 časa i "pravi" početak Svetskog prvenstva 2014!


20:36 - Himnu Mundijala "We Are One (Ole Ola)" izvode američka pevačica i glumica Dženifer Lopez, reper Pitbul i brazilska prevačica Klaudija Leite.



20:34 - Brazil je bio domaćin Svetskog prvenstva i 1950, kada je u borbi za pehar poražen od Urugvaja u Rio de Žaneiru na "Marakani". Domaćinu je u toj utakmici bio dovoljan i remi za titulu svetskog prvaka.

20:32 - Ceremonija otvaranja koštala je 9 miliona dolara.

20:29 - Poruka jednog navijača: "Draga izvini, izabrao sam utakmicu Brazila pre tebe, ali nemoj me prevariti danas":



20:26 - Više od 600 plesača angažovano je za ceremoniju otvaranja, a koreografiju je osmislila Belgijanka Dafne Kornez.

20:22 - Stadion Korintijans arena ima 48.234 mesta, ali je zbog Mundijala kapacitet povećan na 61.606. Nisu, međutim, sva sedišta popunjena na početku ceremonije otvaranja.

Budite i dalje uz MONDO jer ćemo nastaviti da vas izveštavamo o najzanimljivijim događajima vezanim za Mundijal u Brazilu.