• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruska inspekcija šokirana našim klanicama

Izvor mondo.rs

Problem sa izvozom mesa u Rusiju biće rešen, izjavio je ministar Rasim Ljajić pošto je objavljeno da smo umesto slanine u Rusiju slali kožicu. Inspekcija iz Rusije otkrila crvljivo i meso sa feklanim bakterijama u našim klanicama.

Direktor Uprave za veterinu Dejan Bugarski potvrdio je nedavno da je Srbiji od 5. juna ograničen izvoz svinjskog mesa u zemlje Cerinskog saveza - Rusiju, Belorusiju i Kazahstan.

Ograničenje je usledilo pošto je izvršena provera našeg veterinarskog sistema i proizvođača i prerađivača mesa, koji imaju odobrenje za izvoz u ove zemlje. Osim nepravilnosti, ustanovljeno je i da smo u Rusiju slali i meso iz EU, čiji je uvoz Rusija zaustavila u strahu od svinjske kuge.

Kontrola je usledila kada je ruska veterinarska inspekcija zaustavila krajem maja pokušaj šverca oko 22 tone svinjskog mesa iz Srbije, pošto su u paketima umesto slanine bili komadi svinjske kože bez veterinarskog pečata.

Kako piše današnji "Blic" ruska veterinarska inspekcija tokom kontrole srpskih izvoznika mesa u tu zemlju, u jednoj od klanica pronašla je čak i crve, ali i polutke kontaminirane fekalijama.

U izveštaju kucanom na preko 50 strana, u koji je "Blic" imao uvid, stručni veterinarski tim džava članica Carinskog saveza utvrdilo je čak 56 nepravilnosti kod proizvođača mesa i mesnih i mlečnih prerađevina.

Inspektroi su u jednoj klanici u hladnjači, kako se navodi u izveštaju, pronašli polutke goveda kontaminirane fekalnim sadržajem. Kod istog proizvođača ustanovili su da ne postoji kontrola kretanja zaposlenih iz čistih u nečiste zone. Sličan problem je ustanovljen gotovo kod svih proizvođača.

"Zaprepašćujućim podacima, koji ukazuju na nemar izvoznika ali i državnih institucija koje bi trebalo da vrše kontrolu, tu nije kraj. Naime, u kontejnerima odnosno posudama za odlaganje bilološkog otpada, prilikom provere primećeno je prisustvo crva", navodi "Blic" i napominje da iako se redi o posudama za otpad to nije naznačeno pa se one lako mogu zameniti.

Ministar trgovine u Vladi Srbije Rasim Ljajić uveren je da će problem sa izvozom svinjskog mesa u Rusiju biti rešen i da neće ostaviti negativne posledice na dalji izvoz, niti ugroziti Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

"Preduzećemo sve što je u našoj nadležnosti kako bismo došli do istine, koja je najbolji argument, i u ovoj situaciji. Sve strane koje su uključene u proces analize, počev od carine, Ministarstva poljoprivrede pa do inspekcija, analiziraće da li je kršen Sporazum o slobodnoj trgovini i da li je bilo nekih drugih propusta", izjavio je Lajić agenciji Tanjug.

Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta, naglasio je Ljajić, Srbija treba da izvesti rusku stranu i predoči koje sankcije će primeniti prema onima koji su napravili prestup.

"Treba da istinito informišemo rusku stranu o čemu god da se radi. Ako je bilo prekršaja i kršenja Sporazuma o slobodnoj trgovini, treba to da kažemo i sankcionišemo. Ne možemo da ugrožavamo Sporazum o slobodnoj trgovini i da cela zemlja trpi zbog nekoliko nesavesnih izvoznika", kategoričan je ministar trgovine i telekomunikacija.

Ljajić je podsetio da je Srbija i prošle godine imala problem sa izvozom jabuka u Rusiju, ali da je taj problem ubrzo rešen.

Kako piše "Blic" odluka Rusije da zbog svinjske kuge zabrani uvoz svinjskog mesa iz Evropske unije na godinu dana, za Srbiju je bila velika šansa koja ne da nije iskorišćena već je i dovedena u pitanje.

O kakvom potencijalno vrednom poslu je reč, najbolje govori podatak da je Rusija iz EU na godišnjem nivou kupovala svinjsko meso u vrednosti od 1,4 milijarde evra.

Ruska inspekcija je tokom sedmodnevnog boravka u srbiji kontrolisala objekte Neoplante, Mlekare Šabac, Temporeksa, Beokapra,Mlekare Subotica i Juhora.

Zapravo, ustanovljeno je da naša Veterinarska inspekcija ne radi svoj posao, jer prema njihovim izveštajima, ni jedan od gore navedenih propusta nije uočen.

Ostaje dakle pitanje kakvo meso mi jedemo, ako smo već spremni da ovakvo prodamo Rusima.

Tagovi

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

milos

da li ce neko da dobije otkaz zbog ovoga? da li ce neko iz drzavne birokratije da snosi kakve posledice zbog ovoga? e kad bude i sankcija za los rad i za propuste svih koji su tako radili i koji nisu radili a trebali su onda ce nam krenuti na bolje!

Whicher_Undertaker

Pa skotovi , šta nam prodaju onda kada ovo izvoze u Rusiju????? Sve bre u bajbokanu pa da vidiš onda!

Ivan

Ja zakoljem dve svinje od po 200kg godisnje i sasvim nam je dovoljno. Nije mi tesko da ustajem u pet, da ih hranim i da im cistim, samo da ne jedemo smece iz nasih klanica. Prvo bih pozatvarao nacelnike veterinarskih inspekcija koji po nalogu politicara selektivno rade nenajavljene kontrole, a ako slucajno nadju neku crkotinu kod nekoga sa debelom pol. pozadinom, sve se uredno zataska uz debelu cast. A sta jedu nasa deca ko te to pita. A za sve nase politicare nije zatvor, samo metak ili konopac. Narode, otvori oci!

special image