• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujović: Plate i penzije smanjiti za deset odsto

Ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će teret reformi morati da podnesu ne samo radnici i penzioneri, već sve ekonomske i socijalne grupe. Sa MMF-om se želi trpogodišnji sporazum.

 Ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović kaže da ima plan finansijskih reformi koji je socijalno prihvatljiviji od njegovor prethodnika "a jednako kredibilan". Ukoliko to prihvati i MMF, Srbija bi sa tom institucijom zaključila trogodišnji aranžman.

"Cilj je da do 2017. godine smanjimo deficit budžeta na oko 130 milijardi dinara, a moj plan je da linearno spuštamo defitict svake godine za oko 60 milijardi dinara i tako dođemo do cilja", rekao je Vujović gostujući na RTS.

Da bi se do toga došlo teret će morati da podnesu svi, i neće se ići samo na smanjenje plata i penzija, već pre svega na suzbijanje sive ekonomije i dovođenje u red poslovanje javnih preduzeća, što je predstavlja i razliku u odnosu na predlog bivšeg ministra finansija Lazara Krstića, koji je predlagao da "udarac" u prvoj godini podnesu zaposleni i penzioneri, naveo je Vujović.

"Ako bi svi plaćali akcize, carine, poreze, uštedeli bismo oko 100 miliona evra. Ako bi se javna preduzeća dovela u red, uštedeli bismo još 200 do 300 miliona evra, a samim ti i smanjili potrebu smanjenja plata i penzija", rekao je ministar.

Opcija smanjenja plata i pezija ipak ostaje, naveo je on i ukazao da je njegova radna hipoteza da se plate i penzije smanje za po 10 odsto, ali će o tome odlučiti vlada, jer je neophodno da se pronađe ona kombinacija mera koja će najpravilnije rasporediti teret reformi.

"Ceo paket mora da bude održiv i mora da bude na liniji smanjenja oko 500 miliona evra svake godine. Paket mora da bude prihvatljiv i MMF-u i finansijskim tržištima, koja treba da održe rejting Srbije, koji je trenutno jako dobar", naveo je Vujović.

Kada je u pitanju poskupljenje cene struje, ministar smatra da poskupljenje nije rešenje i da se problemi ne mogu rešiti povećanjem cene električne energije.

"Samo poskupljenje nije rešenje, jer tamo postoje problemi menadžmenta, problemi tehničkih gubitaka, nenaplate potrošnje. Ako se povećaju cene i ništa ne uradi na ovim stvarima, to povećanje cena neće imati nikakav efekat", naveo je Vujović.

Prema njegovim rečima, Zakon o radu, koji bi sutra trebalo da se nađe u parlamentu, omogućiće lakše zapošljavanje i veću mobilnost radne snage.

"Bez fleksibilnijeg Zakona o radu teško se može očekivati da novi investitori zapošljavaju novu radnu snagu.", ocenio je Vujović.

SRBIJA ŽELI TROGODIŠNJI SPORAZUM SA MMF

 Ministar privrede kaže da Srbija želi da sa Međunarodnim Monetarnim Fondom (MMF) ove godine postigne sporazum o trogodišnjem zajmu koji bi doprineo ostvarenju ciljeva u vezi sa državnim dugom i deficitom budžeta.

Vujović je za agenciju Blumberg objasnio je da bi se time olakšalo smanjivanje potrošnje i ublažile posledice budžetske štednje.

Ministar je dodao da Srbija želi da nastavi razgovore sa MMF, u nadi da će oni biti uspešno završeni do kraja septembra ili početka oktobra.

To bi se, kako je rekao, poklopilo sa trenutkom kada treba da budu potvrđeni rebalans državnog budžeta za 2014. i budžet za 2015. gopdinu.

 Rekao je da bi razgovori sa MMF bili šansa za razmatranje ublažavanja monetarne politike i da se od MMF traži "da popusti s nekim od monetarnih instrumenata".

Blaža monetarna politika bi, kako dodaje Vujović, bila u redu pri izuzetno niskom nivou inflacije od 1,3 odsto.

Ministar navodi da Vlada treba da napravi ukupnu uštedu od oko 1,4 milijardi evra tokom tri godine kako bi manjak spao na oko jedne milijarde.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bane

Moja majka ima čitavu penziju u minusu i kredit koji otplaćuje. Penzija joj je 20 000, kada joj uzmu 10% biće u nedozvoljenom minusu 2 000. Od čega to da nadomesti kada sam i ja nezaposlen i ne mogu da joj pomognem. Gde da stvori smrdljive 2 000, kako da plati račune, porez i da se prehrani? Da li ja, pošto posla nema, trebam da se odam kriminalu kako ne bismo izgubili i ta primanja koja imamo? SRAMOTA! Nisam politički obojen i ne pripadam nijednoj stranci i samo pitam: KAKO?

Ivan

@Bane Za onoga ko HOCE da radi uvek ima posla

Ceca

Ovo je ozbiljno Srpsko pitanje,kako narod opstati u Državi Srbiji,po ovom pitanju treba pitati D.R.ŠEŠELJA,možda samo ŠEŠELJ ima i zna kako spasiti SRBIJUUU????

special image