• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetska banka: Moraćete i da primenjujete zakone

Izvor Fonet

Direktor Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izjavio je da za Vladu Srbije, ako misli da postigne uspeh u reformama, nije dovoljno usvajanje potrebnih zakona, nego i njihova primena.

"Mnogo toga tek treba da počne da se primenjuje. Sada čekamo da vidimo kako će i koliko brzo teći primena zakona koji su usvojeni, i to će biti test za ovu Vladu",

istakao je Verheijen u intervjuu listu "Svedok".

Prema njegovoj oceni, ako iko ima mogućnost da ostvari nešto, uzimajući u obzir politički mandat, nivo popularnosti i još uvek značajan broj "bistrih umova" u Vladi - to je premijer Aleksandar Vučić, "i ne vidi razlog zašto ne bi uspeo".

Kao ključni problem i najveći izazov u predstojećem periodu Verhiejen je naveo neophodnost da se ubrza rešavanje statusa preduzeća u restrukturiranju, kao i gotovo 600 preduzeća koja se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju.

"Čak se i strani investitori žale na nejednake uslove poslovanja zbog ovih preduzeća u restrukturiranju. Takođe smo zabrinuti i za ispumpavanje novca zbog tih preduzeća, kao i zbog novca koji je zarobljen zbog njih umesto da bude investiran drugde i da se stvara profit, rekao je on.

Verheijen je konstatovao da u Srbiji postoji problem sa stranim investicijama, sa fiskalnom odgovornošću, i sa cenom neiskorišćenih šansi.

"To su suviše veliki problemi da bi se ignorisali! Dakle, ne mislim da možete sprovesti reforme bez rešavanja pitanja preduzeća u restrukturiranju", naglasio je on.

Verheijen je dodao i da postoje firme kao što su Srbijagas, Elektroprivreda Srbije i druge, za koje takođe mora da se nađe bolje rešenje, ali da Svetska banka razume da je za to potrebno više vremena.

"Mora da se reši i pitanje visine plata i nivo zaposlenosti u javnom sektoru. Nebrojano puta smo rekli da nema prostora za usporavanje na tom planu. Fiskalni troškovi su previsoki, a javni sektor u Srbiji ne nudi kvalitet usluga koje građani zaslužuju", napomenuo je on.

Verheijen je rekao da bi premijeru Vučiću predložio da ubrza rešavanje pitanja društvenih preduzeća u restrukturiranju, a da ceni činjenicu da mu je Vlada pokazala plan rešavanja tog problema, "koji će u suštini trajati do kraja marta".

"Mi smo se nadali da će to biti rešeno do kraja decembra kako ne bi bilo fiskalnog troška u 2015. i kako bi se poslao jasan signal investitorima da će sve biti rešeno, da će biti stvoreni ravnopravni uslovi igre i povoljna klima za investicije. Savetovao bih premijeru da na tom polju vrlo brzo radi", poručio je on.

Verheijen smatra da je veoma važno objasniti građanima da, iako su smanjenje plata i broja zaposlenih težak problem za savladavanje, treba pogledati šta se dešava u svetu.

"Bilo je država koje su bile u sličnoj, ili goroj situaciji od Srbije i koje su morale da urade dvostruko ili trostruko više od onoga što se predlaže u Srbiji. Za svakog političara je teško da tako nešto sprovede, ali drugog puta nema", zaključio je on.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bobo

Mutan potok i- bistri umovi-, pa ovaj je promasio temu skroz. Prepisali domaci od vas, pa ih terate da to primene u praksi. Odakle oni znaju sta ste vi hteli da kazete, pa stvarno ovo nema nigde-sad jos i prakticno.!!

Kriva drina

Direktore, svetske banke, grčka je pre mere. Imala 103% BDP.A POSLE MERA,PO VAŠOJ MERI SMANJENJE PLATA I PENZIJA, SMANNJUJE JAVNU POTROŠNJU. Te 180% BDP,A ISLAND,NIJE SLUŠO VAS. Pa je sada kod njih bolje,a i od ranije je poznato. Dužan ko grčka,a u Jugi radio ne radio svirati radio,uzrok te po neni maligno-beligne bolesti. Krediti povolni kao, zmija u spavačoj sobi.

special image