• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija je ozbiljna šansa za srpsko meso

Izvor Tanjug

Rusija ozbiljno računa na uvoz srpskog mesa, ali naša zemlja još nije prepoznala rusko tržište kao ozbiljnu priliku za srpski izvoz, izjavio je danas generalni direktor Dušan Knežević.

"Rešenje globalne političke krize u vezi sa Ukrajinom se i ne nazire, pa Rusija pribegava alternativnim tržištima drugih zemalja, među kojima se na Srbiju ozbiljno računa", rekao je Knežević Tanjugu.

On je istakao da se sve veći broj ruskih kompanija interesuje za proizvode Zlatiborca i izrazio očekivanje da će to preduzeće ostvariti ozbiljan rast plasmana na to respektabilno tržište, na kojem se Zlatiborac već pozicionirao kao ozbiljan partner.

"Rekao bih da je ovo ogromna i neočekivana šansa, ne samo za našu kompaniju već i za celokupnu srpsku privredu i ako to ne prepoznamo propustićemo neponovljivu priliku da oživimo proizvodnju, inteziviramo izvoz i osetno potisnemo naš spoljnotrgovinski deficit", smatra Knežević.

Govoreći o ruskom tržištu, on kaže da je dosta toga strateškog do sada propušteno i da se stiče utisak da nismo prepoznali ozbiljnu priliku u ruskom tržištu i njegovom ogromnom potencijalu.

"Bojim se da ovom neočekivanom šansom ne ostanemo zatečeni i nespremni da pravovremeno i odgovarajuće odgovorimo budućim zahtevima ruskog tržišta", naveo je Knežević.

On je naglasio da je država ta od koje se očekuje da stvara pozitivan privredni ambijent i kroz određene projekte i regulative sa raznim izvoznim stimulacijama i subvencionisanim kreditima podstiče privredne subjekte na izvoz, podiže njihovu konkurentnost i izvozne šanse.

Takođe, sirovinska baza je ograničavajući faktor bar kada je proizvodnja i prerada mesa u pitanju, jer stanje u sektoru srpske poljoprivrede, a posebno u razvoju stočarstva, kao i propadanje seoskih područja, su alarmantni i ako se nešto hitno ne preduzme na njenoj revitalizaciji vrlo brzo ćemo doći u ozbiljan problem, upozorio je Knežević.

On je rekao da je, sa druge strane, za izvoznike veoma važno shvatanje pojedinačne odgovornosti, jer se radi o veoma ozbiljnom i važnom tržištu sa ogromnim mogućnostima, ali i jasnim zahtevima za kvalitetom i strogo definisanim pravilima i standardima, koji se moraju bezuslovno poštovati.

Kompanija Zlatiborac je na ruskom tržištu prisutna tri godine i sve više povećava izvoz i prema rečima Kneževića to preduzeće je u prvoj polovini 2014. dostiglo nivo celokupnog prošlogodišnjeg izvoza.

"Rusko tržište je jasno definisano, ali veoma zahtevno i specifično, pa se samim tim se povremeno javljaju i poteškoće na polju uzajamnih usaglašavanja određenih pitanja na svim nivoima. Kroz viši stepen shvatanja i poštovanja strogih pravila ovog tržišta, kao i veće odgovornosti od strane svih naših učesnika, problemi će se svesti na minimum", dodao je generalni direktor Zlatiborca.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mujo i Haso

Srpsko meso, improted from Strahinjića bana :)

Seljak

Naslov treba da glasi rusija je ozbiljna šansa za mesare koji će da nas ucenjuju kao uvek ja njemu svinče kilo žive vage 200din a on će da ga proda po 500din zato hranite stoku za svoje potrebe.Mesarska Banda koju podržava država rade šta hoće

Nikolica..

Srpsko meso,made in Argentina..;)

special image