• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić objavio ugovore i doneo dobru vest

Izvor mondo.rs

Srbiji je danas uplaćena milijarda dolara pomoći UAE za budžet i zemlja do marta neće imati problema sa likvidnošću, izjavio Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio ugovore s Etihadom i Al Ravafedom.


Vučić je tom dobrom vešću počeo konferenciju za novinare na kojoj je obelodanio ugovore koji su potpisani sa firmama iz Emirata pri privatizaciji nacionalne aviokompanije, kao i poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini.

On je naglasio da je odlučio da te tajne ugovore obelodani ne zbog različitih interesnih grupa već da je to obaveza prema svim građanima Srbije koji su su zbog "medijske gungule" počeli da sumnjaju šta se tu krije.

Vučič je dodao da će ugovori biti objavljeni i na sajtu Vlade Srbije i da će svako moći da ih pogleda, a da su njihovo objavljivanje dozvolili "naši prijatelji" iz Emirata, koje je zamolio da to odobre.

I zaista, kao što je premijer najavio, pet minuta po završetku konferencije ugovori su objavljeni, a možete ih pročitati OVDE.

Samo je "bisnis plan" tajna

Premijer je rekao da obelodanjuje ugovor sa kompanijom Etihad, izuzev "biznis plana" koji je poslovna tajna, jer je reč o internom aktu koji sadrži šta želimo da postignemo na tržištu. Vučić je negorao da su advokatske usluge za sklapanje ovog ugovora koštale enormno istakavši da su tokom dve godine te, inače, kako je rekao, važne i teške usluge, koštale ukupno 185 plus 85 hiljada evra. "Sve ovo radili smo da bismo napravili nešto dobro za Srbiju. Er Srbija postaje regionani lider i mi očekujemo da 2016. godine ta kompanije bude još uspešnija ne samo u regionu Balkana već i u Mađarskoj, Grčkoj... Nadam se da to nikome neće da smeta, rekao je Vučić i dodao da je zahvalan partnerima iz Emirata što su mu omogućili da predstavi Ugovor sa Etihadom.

Povodom ugovora sa Etihadom on je naglasio da je nacionalna aviokompanija JAT bila gubitaš i da je od 2003. godine Jat gubio 35 miliona evra godišnje formalno, a suštinski još i više.

Vučić je rekao da je Vlada Srbije tri puta pokušala da privatizuje JAT i da nije uspela da pronađe investitora.

On je naglasio da je od kad je JAT privatizovan od sedam aviona već rashodovano tri, upozoravajuči da je postojao i rizik za putnike.

Objavljujući detalje ugovora sa Etihadom, on je rekao da se Srbija obavezala da će investirati 42 miliona dolara dok će partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uložiti do 100 miliona.

Vučić je rekao da Srbija taj novac treba da obezbedi u 2014, 2015. i 2016. godini a da do sada još ništa nije uplaćeno, i dodao da se Srbija obavezala i da sanira dugove, od kojih je 80 odsto prema samoj državi.

On je precizirao da se "Etihad"  obavezao da investira do 100 miliona dolara, do 40 miliona dolara dokapitalizacije - 60 miliona je pozajmica osnivača koji mi nismo iskoristili jer očekujemo da ćemo imati profitabilnu kompaniju do kraja godine".

"To su sve naše obaveze. Niko nije mogao da sanja ovako nešto i da prođe na ovaj način", istakao je Vučić.



On je negirao navode iz izveštaja BIRN-a o navodno spornim detaljima ugovora, naglašavajući da su te tvrdnje objavljene u medijima "Miroslava Miškovića".

"Oni su izgleda dobili neki prednacrt, pa su se bavili ne znam čime", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su "Miškovićeve novine" u okviru projekta Evropske unije, "a ja mislim da je reč o pojedincima, a ne EU, objavile da je Srbija bila u obavezi da samo u prvoj godini uplati dva miliona dolara, što je potpuna neistina".

Premijer je rekao i da je JAT godinama bio poligon za postavljanje stranačkih kadrova.

"Da nismo preduzeli mere moralo bi da dođe do gašenje JAT-a, što bi izazvalo ekonomske i društvene gubitke, pad ugleda Srbije, jer je nacionalna avio kompanija ogledalo jedne zemlje", kazao je premijer.

Objašnjavajući zbog čega se Vlada Srbije odlučila za Etihad, kompaniju Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vučić je rekao da je reč o kompaniji koja je prošle godine proglašena za najbolju na svetu, te da je godinama među tri najbolje uz Turkš erlajnz i Lufthanzu.

Zahvaljujući ugovoru sa Etihadom, kako je naveo, 10 letilica biće nabavljeno po nižoj ceni od čak 14 milion aevra, što je ukupna ušteda od 140 miliona evra.

"Srećni smo jer Er Srbija ima bolji ketering od Lufthanze i tako će i ostati", ocenio je Vučić.

Etihad je bio jedinstvena prilika, a Er Srbija postaje regionali lider, zaključio je Vučić.

Povodom ugovora s  Al Ravafedom o zakupu poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini, Vučić je rekao da je tim ugovorom predviđeno da kompanija iz Emirata u taj posao uloži 140,5 milona evra, što je deset puta više nego što je bilo predviđeno prethodnim ugovorom sa Miletom Jerkovićem iz 2006. godine.

Vučić je naglasio da je osnovana zajednička kompanija pri čemu je El Ravafed vlasnik 80 odsto, dok Srbija ima 20 odsto vlasništva.

On je pre objavljivanja ugovora pokazao ugovor o prethodnoj prodaji preduzeca "Bačka Sivac", "Jadran", "Agrobacka" i "Mladi borac".

Premijer je precizirao da je prethodna vlast firmu "Backa Sivac" prodala Miletu Jerkovicu, koji se pominje u slučaju Šarić, i da je 2011. godine zaključen ugovor sa njim za ukupnu kupoprodajnu cenu od 14 miliona evra.

"Mi smo 4.700 hektara prodali za 14 miliona evra, dali Jerkoviću obaveze kupca , isplata cene u šest jednakih rata, investicija od 131.000 evra... To se pretvorilo u kupovinu traktora od svoje firme, odnosno svoje firme cerke", rekao je Vučić.

On je zatim dodao da je 2009. izvršena kontrola, da se ustanovilo da kupoprodajna cena nije isplacena, da su uplaćene dve rate od četiri miliona evra, da ostale rate od oko devet miliona nikada nisu uplaćene, a kupac Mile Jerković kreditno je zadužio Bačka Sivac ad, iako za to nije imao pravo i to za 2,4 miliona evra.

Ukupno 4,4 miliona evra pozajmica bez kamata koje nikada nisu vraćeni, dodao je Vucic.

Prema nejgovim rečima, nisu izmirene obaveze za poreze i PDV, a Agencija za privatizaciju pristala je da potpiše sa njim ugovor o prodaji tako da je jedna investicija u stvari bila - jedan traktor.

"On je investirao jednim traktorom koji je kupio od sebe", rekao je Vučić.

On je naglasio da se prema ugovoru koji je njeova vlada potpisala sa Al Ravafedom ništa neće događati bez sagalsnosti i dozvole Republike Srbije.

"Ništa nema bez naše dozvole. Zajednička kompanija će raspolagati sa oko 10.000 hektara zemljista. Kupujemo "Jadran", zemljiste po ceni od 10.000 evra po hektaru. Zemljište se prodaje po ceni većoj od procenjene. "Backa ad Sivac" - po ceni od 7.000 evra po hektaru. Ono sto je važno je da imate u vidu da mi na svo zemljište koje se nalazi u zakupu, a to je 4.000 hektara dajemo za 250 evra....i na tome zaradujemo oko 450 evra po hektaru, sto je tri puta više nego do sada", naglasio je Vučić.

On je dodao da je reč o ukupno 3.350 hektara, da Ministarstvo odbrane ima pravo na 20 odsto i da je to zemljište koje je bilo uzurpirano i od toga nije bilo ništa.

"Pored toga, obaveze su da iz dva preduzeća preuzmu 80 odsto radnika i zaposle još 20 visoko obrazovanih radnika. Celokupnu investiciju od 140,5 miliona evra obezbeduje kompanija iz Emirata. Bez obaveza drzave, i to je deset puta više nego što je imala obavezu kompanija Mileta Jerkovica", rekao je Vučić.

On je precizirao da kontrolu ispunjenja ugovora sprovodi Agencija za privatizaciju i nezavisna revizorska kuca, da 1.000 evra bez cene zemljista je ulaganje po svakom hektaru zemljista i da je to je procena ulaganje u zemljiste.

UGOVOR S FIJATOM SKUP, ALI DOBAR

Vučić je komentarisao i ugovor sa Fijatom za koji je rekao da je dobar, ali veoma skup za Srbiju."Mislim da je Boris Tadić uradio dobru stvar za dovođenje Fijata u Srbiju", naveo je Vučić i dodao da mu ne pada na pamet da ruši taj ugovor. Njegov je posao, dodao je, da štiti interese Srbije, a ne neke druge zemlje.

"I kao sto vidite država Srbija se ponaša odgovorno i ne želi da otera svoje investitore", naveo je Vučić ali i dodao da će se investitori iz Emirata ili neke druge evropske zemlje sigurno zapitati da li da ulazu u zemlju gde nisu sigurni da mogu da sačuvaju poslovnu tajnu, čime je Srbiji naneta šteta.

"Ne pada mi na pamet da rušim ni odnose s Rusijom, ali želim da obezbedim bolje uslove za nas", kazao je premijer. Nabrajajući čime nije zadovoljan u ugovoru s NIS-om Vučić je pomenuo profit koji se zasniva na srpskoj nafti i gasu, najnizu rudnu rentu od tri odsto - u Rusiji je 32, pri čemu smo se u ugovoru smo se obavezali posredno da to ne menjamo.

Osim toga maloprodajna mreža nije dovoljna vidljiva i jasna, odnosno investicija u njih, a od 400 miliona neto profita koji je ostvarila kompanija Srbija dobije kao dividendu 29 odsto odnosno 29 miliona evra. "Time nismo zadovoljni i to ćemo rešavati sa gospodinom Putinom i Medvedevom. Pokušaćemo nekako da doradimo to, ako se oni saglase, ako ne onda ne možemo ništa da uradimo"", rekao je premijer

Komentari 30

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Radoman

Nista novo i dalje se zaduzujemo? Zasto i do kada? Pa dali ce u ovoj zemlji nekada doci na vlast domacin covek koji se nece zaduzivati da bi isplacivao plate bironratiji (citaj neradnicima) I opet kazite nismo pred bankrotom a zemlja i dalje tone u dugove. Jadni smo mi kada nam je dobra vest novi kredit!!!

SSSS

Svaka cast gospodine Vucicu,samo napred Srbija je uz tebe.

vucko

stavite sve sto su poslali na mancester u prvo kolo protiv svonsija..

special image