• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najjeftinije grejanje na drva i ugalj

Izvor mondo.rs

Čvrsta goriva će poskupeti i do 5.000 dinara, ali će i dalje biti povoljnija od struje i gasa

Grejanje na drva i ugalj ove godine biće skuplje i do 5.000 dinara u odnosu na prošlu grejnu sezonu, ali i dalje je povoljnije nego na gas i struju.

Ali ove godine, osim cene, prilikom odlučivanja treba imati u vidu i da li će Srbija imati dovoljno gasa, uglja, pa i struje, piše "Kurir".

Zbog majskih poplava proizvodnja uglja i struje u "Elektroprivredi Srbije" je smanjena, pa će morati da se uvozi mnogo više električne energije. Zbog toga je i ugalj za građane skuplji, cena sirove "kolubare" je već sada veća oko 12 odsto, a sušenih "vreoca" oko sedam odsto. I jedan i drugi ugalj proizvodi EPS. Ako je za utehu, uvozni ugalj iz Bosne i Hercegovine "banovići" jeftiniji je oko pet odsto, pa je grejanje na njega ove godine povoljnije nego na domaći ugalj.

Drva sve skuplja

Osim uglja, i loženje drveta je sigurna varijanta. Cena je malo viša nego prošle zime, a moguće je da će uslediti novi rast jer, kako kažu na stovarištima, prodavci koriste neizvesnu situaciju s ugljem.

Grejanje na struju nije isplativo osim ako se TA peći uključuju samo noću, kada je na snazi jeftinija tarifa, što znači da je cena četiri puta niža nego danju. I sa najavljenim poskupljenjem struje od desetak odsto, prosečan račun za struju u stanu od 60 kvadrata iznosiće oko četiri hiljade dinara, ali će i to biti povoljnije od sagorevanja domaćeg uglja, naravno, samo u slučaju da se struja kao grejno sredstvo koristi samo noću.

Građani koji se ipak odluče za struju moraju da znaju da je moguće da ove zime bude prekida u isporukama ukoliko Evropa, pa i Srbija, ne budu dobijali gas iz Rusije zbog spora ove zemlje i Ukrajine. Tada bi potrošnja struje bila još veća i dodatno bi zakomplikovala probleme zbog majskih poplava. Problemi s gasom ugroziti će i toplane, posebno njih devet koje ne mogu da pređu na mazut i ugalj.

Na pitanje šta savetuje građanima, Milovan Lečić, direktor poslovnog udruženja „Toplane Srbije“, kaže da svako mora da odluči sam. Na mnoga pitanja, dodaje, ni nadležni nemaju odgovor.

"Tenderi toplana za ugalj i mazut su pri kraju, neće biti problema, nabaviće se oko 100.000 mazuta i oko 200.000 uglja. Potrebno je i 250 miliona kubika gasa za sezonu, ali ne znamo da li će ga biti", kaže Lečić za "Kurir".

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Predrag 67

Još jeftinije je da obezbedite pećine za gradjane! U njima je ušteda na drvima i do 80%!?

special image