• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U ponedeljak konačna odluka o smanjenju plata

Izvor MONDO/Agencije

Premijer Aleksandar Vučić i ministar finansija Dušan Vujović objaviće u ponedeljak konačnu odluku o tome koliko će biti smanjene plate i penzije, rekao je danas ministar privrede Željko Sertić



"Ministar Vujović i premijer će u ponedeljak objaviti definitivnu odluku o tom pitanju. Te odluke nisu samo ekonomskog tipa nego i političke", rekao je Sertić za televiziju "Pink".

"U merama fiskalne konsolidacije nije samo pitanje smanjenja plata i penzija. Na rashodnoj strani budžeta ćemo ući u ozbiljno rešavanje pitanja javnih preduzćea, moramo rešavati pitanje visokih kamata koje su od 2007. podizane da bismo taj deo smanjili", kazao je Sertić.

On je ocenio i da privreda u Srbiji ima mnogo problema i potrebno je pronaći sistemska rešenja, sa kojima se godinama kasni, jer smo u prošlosti imali hiperinfalciju, sankcije, građanski rat i na kraju i uticaje svetske ekonomske krize.

Naveo je da su osnovni problemi nelikvidnost, nesolventnost, zaostala neprivatizovana preduzeća, ambijent koji nije ni na nivou regiona, a kamo li razvijenih zemalja, neodgovarajući pravosudni sistem i obrazovanje, kao i nedostatak društvene svesti za neophodnost promena u privredi.

Ministar je dodao da je otežavajuća okolnost što smo godinama pozajmljivali pare, a sada su kamate na kredite ogromne. "Početni koraci moraju da budu dobro promišljeni, a nikako ne smeju da budu rezultat pojedinačnih interesa", kazao je Sertić.

Prema njegovim rečima, Srbiju je veoma pogodila kriza u EU, jer ona na tom tržištu ostvaruje više od polovine izvoza, a posebno je značajna Italija, koja u poselednja dva kvartala beleži negativan ekonomski trend.

Konstatujući da u zemlji postoji jedan broj dobrih i kvalitetnih preduzeća i domaćih i stranih, Sertić je istakao da raduje osnivanje sve većeg broja IT kompanija koje pružaju mogućnost za zaposlenje mladim i obrazovanim ljudima.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko Marko

Smanjuju plate i penzije sada, da imaju razloga da ih podizu kad dodju izbori na red.

Nikola

Znaci ja moram izdrzavati babu koja ima 6000 penziju jel ovi skidaju i kozu sa ledja

TRex

AKO se ipak odluči za smanjenje i penzija, onda to ne sme da bude linearno. A one najniže ispod 20.000din. je nemoralno i nehumano smanjivati, jer one obezbedjuju bar biološki opstanak.

special image