Statistika ume da prevari, što je potvrđeno ovog ponedeljka u Čačku.

Borac je bio uspešniji od Crvene zvezde u međusobnim duelima igranim u Čačku (pet pobeda, četiri remija, četiri poraza), a pre pet dana u Beogradu propisno je namučio istog rivala.

"Zebre" su, međutim, poražene i na "Marakani", u šesnaestini finala Kupa Srbije i kraj Morave, u sedmom kolu Jelen Superlige. Oba puta bilo je 1:0 za crveno-bele iz Beograda.

Posle Đorđa Despotovića, ovaj put presudio je Nenad Gavrić golom u 23. minutu.

Levo krilo Crvene zvezde ostalo je usamljeno u kaznenom protostru Borca posle odlične odbrane Nikole Petrića na šut Đorđa Rakića i prethodni centaršut Darka Lazovića. Bio je to prvenac Gavrića u dresu Zvezde, koji je gol posvetio nedavno preminulom ocu.

VideoGavrić 0:1

Upravo Gavrić i Darko Lazović bili su najopasniji po gol domaćih u prvom poluvremenu, dok je u drugom delu intenzitet napada crveno-belih malo opao, ali je zato odbrana delovala prilično sigurno, što potvrđuje činjenica da je Predrag Rajković nesavladan i posle sedam superligaških mečeva ove sezone!

I Nenad Lalatović i Bogić Bogićević napravili su po sedam promena u odnosu na duel iz Kupa, a trener gostiju je bolje "promešao" sastav.

Zvezda je za razliku od pre pet dana bila mnogo agresivnija i ofanzivnija, presingom je brzo oduzimala loptu rivalu, tako da su igrači Borca tokom prvog poluvremena imali velike probleme da uopšte i pređu na polovinu rivala.

Lalatovića posebno može da raduje dobra igra Darka Lazovića, koji je konačno bio raspoložen da pokaže šta zna, što je možda prvi put još od odlaska Nenada Milijaša, dok je istovremeno sa drugog boka, levog, golu Čačana često pretio rastrčani Gavrić.

Nejc Pečnik je zaigrao u sredini, iza Rakića (od 28. minuta Despotovića), ali je bio među najlošijima u gostujućem timu. Nije ga bilo mnogo u kreaciji napada, a obrukao se i promašajem u 72. minutu, kada je mogao da otkloni svaku neizvesnost. Ne deluje Slovenac ubedljivo kao prošle sezone, u kojoj je bio najbolji igrač tima uz Mrđu i Milijaša, ali ono što je najbitnije za njega jeste da ekipa ređa pobede...

UIogu "pleja" umesto Pečnika obavljao je Miloš Bosančić, koji je nagovestio da posle kondicionih problema ulazi u formu, a standardno dobar u defanzivnim zadacima bio je Aleksandar Kovačević.

"Ovako se bori za dres Crvene zvezde, igrali smo požrtvovano i agresivno, posebno na sredini terena", potvrdio je Lalatović dobru igru veznog reda u izjavi za TV Arena Sport po završetku meča.

Ono što bi, ipak, moglo da zabrine mladog trenera jesu česte povrede njegovih igrača. Već nekoliko mečeva unazada neko od igrača Zvezde sa bolnom grimasom na licu završava utakmicu. Ovaj put to su bili Lazović, koji je i zamenjen 15 minuta pre kraja i Pečnik, koji je "stegao zube" i uspeo da izdrži do poslednjeg sudijskog zvižduka. Već u prvom poluvremenu van igre je morao Đorđe Rakić, ali je iz Zvezde saopšteno da je iskusni napadač izašao zbog mučnine i da nije ništa ozbiljno...

Crveno-beli će narednog vikenda ugostiti Voždovac, dok Borac ide u Jagodinu. Potom sledi pauza zbog termina za reprezentacije, a ona nas očekuje "večiti derbi".

TOK UTAKMICE:

Kraj!

- Dobra šansa za Borac u 87. minutu, pošto je odbrana Zvezde delovala smušeno na centaršut iz prekida, ali Đerić nije uspeo da zahvati loptu i ugrozi Rajkovića.

- Potencijalni problem za Crvenu zvezdu.
Konačno je odigrao utakmicu na očekivanom nivou, ali je u 80. minutu Darko Lazović ostao kraj aut-linije, okružen lekarskim timom, dok ga je na terenu zamenio Mihailo Ristić.

- Sa zvaničnog Twitter profila Crvene zvezde:
Đorđe Rakić je u prvom poluvremenu zamenjen zbog mučnine, ali nije u pitanju ništa ozbiljno i Rakić se već sada bolje oseća.

- Veliki promašaj Nejca Pečnikau 72. minutu!
Mogao je Slovenac verovatno da reši pitanje pobednika. Imali su gosti kontru "tri na dva", Bosančić je pravovremeno proigrao Pečnika na levoj strani, ali je on očajno šutirao iz prve...

- Igrači Borca su se konačno oslobodili pritiska i rastrčali po terenu. Samo dva minuta posle prečke Mašovića, usledila je nova akcija po desnoj strani i centaršut u peterac, ali je Rajković uspeo da "boksuje" loptu i otkloni opasnost.

- Prva šansa za Borac u 65. minutu!
Alen Mašović je sjajno šutirao sa oko 20 metara, a Predrag Rajković uz pomoć prečke uspeo da sačuva svoju mrežu.

- Nema mnogo šansi u drugom poluvremenu. U toku je 63. minut, Zvezda deluje sigurno u odbrani, ali kao da su se ofanzivni igrači malo umorili, pa je intenzitet napada opao.

- Odličan šut Nikole Mijailovića iz trka, sa skoro 30 metara, ali je lopta prošla malo pored dalje stative Petrićevog gola, koji se bacio, međutim nedovoljno da bi odbranio.

- Bosančić je u 49. minutu pokušao da postigne prvenac u Crvenoj zvezdi iz slobodnog udarca sa oko 20 metara, međutim, lopta je otišla malo iznad prečke. Mnogo bliži pogotku bio je u Kruševcu, kada je iz slične situacije pogodio prečku.

- Drugo poluvreme počelo je izmenama u domaćem timu. Umesto Radunovića i Mutavdžića na terenu su Milojević i Mašović.

Crvena zvezda je potpuno kontrolisala igru u prvom poluvremenu. Igrači Borca tek povremeno uspevali su da iznesu loptu sa svoje polovine, a pored sigurne igre u defanzivi, trener gostiju Nenad Lalatović može da bude zadovoljan i partijom Darka Lazovića, koji se konačno probudio ove sezone i deluje prilično raspoloženo za igru.

Uz mladog Čačanina, najviše problema odbrani Borca zadaje i Nenad Gavrić, koji istovremeno preti sa levog krila, dok u sredini situaciju dobro kontrolišu Kovačević, Bosančić i Pečnik, koji bi, ipak, morao više da se angažuje u napadu jer ga je Lalatović stavio na poziciju iza centarfora.

Poluvreme.

- Umalo 2:0! Gavrić je u 35. minutu lepo lobovao istrčalog Petrića iskosa sa leve strane, ali je bio za malo neprecizan.

- Odlično se u 33. minutu kroz odbranu Borca ubacio kapiten Zvezde i levi bek Nikola Mijailović. Iznenada je šutirao desnom nogom između dvojice defanzivaca domaćih, ali je Petrić uspeo da odbrani i pošalje loptu u korner.

- Prinudna izmena u Crvneoj zvezdi, umesto Đorđa Rakića u igru je ušao Đorđe Despotović. Rakić ne deluje povređeno, već kao da mu se slošilo.

- Gavrić je pogodak posvetio ocu, koji je umro pre nekoliko meseci. Kada je zatresao mrežu skinuo je dres ispod kojeg je imao majicu sa njegovim likom i porukom: "Hvala ti za sve!".



- GOL, 1:0 za Crvenu zvezdu! Nenad Gavrić je 23. minutu matirao odličnog Nikolu Petrića koji je uspeo da odbrani šut Rakića posle centaršuta Lazovića sa desne strane, ali je Gavrić bio usamljen i nije mu bilo teško da postigne svoj prvi takmičarski gol u crvneo-belom dresu.

VideoGavrić 0:1

- Sjajan prodor Darka Lazovića u 16. minutu, sa dva "lažnjaka" oslobodio se protivničkih igrača, a potom šutirao spoljnim delom kopačke, ali nedovoljno dobro. Loptu je, međutim, pokušao u gol da sprovede Đorđe Rakić. Srećom po njega, nalazio se u ofsajd poziciji, pošto se prilično obrukao svojom reakcijom. Hteo je da šutira iz prve, desnom nogom, ali je promašio loptu, koja ga je pogodila u petu leve, stajne noge, i odbila se unazad...

- Bez uzbuđenja u prvih pet minuta meča. Za sada, lopta je nešto više u posedu domaćih igrača.

- Zanimljivo, u međusobnim duelima ova dva kluba igranim u Čačku uspešniji je Borac sa pet pobeda. Crvena zvezda ih ima četiri, dok su četiri utakmice završene nerešeno.

- Meč sudi Aleksandar Vasić iz Novog Žednika (Subotica).