• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Javne nabavke ukinule maturske ekskurzije

Izvor Beta

Više od 70 odsto srednjih škola u Srbiji ove godine neće organizovati ekskurzije za maturante, zbog čega bi šteta za budžet, zbog manjih prihoda od poreza, mogla dostići i 1,2 milijarde dinara godišnje.

To je izjavio danas direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić.

Glavni razlog odustajanja škola od ekskurzija je komplikovan postupak javnih nabavki, kazao je Seničić za agenciju Beta.

Kako je Seničić objasnio, novi Zakon o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu početkom prošle godine, propisuje da se prikupljanje ponuda za đačke ekskurzije obavlja kroz postupak javnih nabavki, što je prema njegovom mišljenju "neizvodljivo".

"Ne postoji uputstvo koje bi škole mogle da koriste u pripremi ekskurzija, a u najvećem broju škola nema obučenih kadrova za to", naveo je direktor JUTA-e.

On je naveo da se turističke agencije i škole suočavaju već drugu godinu sa tim problemom, dodajući da je prošle godine od maturantskih ekskurzija odustalo oko 50 odsto škola u Srbiji.

"Kada se raspisuje javna nabavka podrazumeva se da postoje unapred obezbeđena sredstva za nju. Kada se radi o školama one nemaju obezbeđena sredstva, a mi ne možemo znati unapred koliko će se dece prijaviti za ekskurzije", istakao je Seničić.

Dodao je da je po pravilnicima Ministarstva prosvete neophodno da se prijavi minimum 60 odsto učenika da bi se ekskurzija realizovala.

Zamerka turističkih agencija, kako je naveo, je i to što sam proces javne nabavke dozvoljava da se u proceduri oglašavanja "diskriminišu ostali učesnici", jer je dovoljno da se pojavi jedna turistička agencija koja ispunjava uslove javne nabavke, da bi nabavka mogla da uspe.

Šeničić je dodao da su se ekskurzije ranije organizovale na osnovu pravilnika Ministarstva prosvete - po kome je bilo neophodno da se prikupe minimum tri ponude turističkih agencija, ali je, prema njegovom mišljenju, taj postupak bio jednostavniji za same ponuđače.

"U slučaju bilo kakve žalbe učesnika u javnoj nabavci proces rešavanja traje dve do tri nedelje, ali on se može produžiti toliko da škola od početka školske godine u septembru do decembra ne može da ga završi ukoliko se pojavi bilo kakva nepravilnost na koju ukažu ponuđači", kazao je Seničić.

Kako je istakao, jedna od nepovoljnosti je i novina zakona o rokovima plaćanja, koji obavezuje da se turistički aranžman plati 45 dana od momenta realizacije ekskurzija, što je, kako je dodao, vrlo kratak rok jer su agencije dozvoljavale roditeljima plaćanje i na 12 mesečnih rata.

Na pitanje da li je i loša ekonomska situacija u zemlji jedan od uzroka malog broja ekskurzija, Seničić je rekao da to nije presudno jer se Srbija u ekonomskoj krizi nalazi duže od dve godine.

Negativne posledice malog broja ekskurzija najviše su se odrazile na prevoznike i hotelijere, najavljen je veliki broj otpuštanja radnika u tim delatnostima, ali i u turističkim agencijama koje se isključivo bave organizovanjme đačkih putovanja, kazao je direktor JUTA-e.

"Situacija je vrlo alarmantna i procenjujemo da će od približno 5.000 ljudi koji rade u ovom sektoru oko 25 odsto biti višak ako nešto ne učinimo da se realizacija đačkih ekskurzija vrati normalnim tokovima", dodao je on.

Seničić smatra da je rešenje problema u doradi postojećeg pravilnika Ministarstva prosvete o organizovanju ekskurzija, u onim delovima gde se razlikuje od Zakona o javnim nabavkama.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Coa

Ja nisam išao jer mi se nije išlo bolje da idu po srbiji no po belom swetu.

special image