• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladi srpski preduzetnici u Ring, pa u inkubator

Izvor mondo.rs

Srpski preduzetnici okušaće se sa svojim početničkim projektima 15. oktobra u Skupštini Beograda, odakle najbolji ide na regionalno takmičenje u Sofiju, a potom možda i po milion dolara u Roterdam.

Međunarodno takmičenje start-up preduzetničkih projekata "Get in the Ring" u svetu se održava šest godina u 50 zemalja sveta a ove se po prvi put ogranizuju kvalifikacije i u Srbiji, saradnjom Udruženja mladih privrednika Srbije i holandskog Erasmus centra za preduzetništvo.

Srpski pobednik predstavljaće potom sa svojim projektom zemlju u regionalnom takmičenju u Sofiji, odakle najbolji ide na finale u Roterdam, gde je prva nagrada milion dolara.

Udruženje mladih privrednika nije se zaustavilo samo na ovoj inicijativi i takmičenju. U saradnji sa upravom grada Beograda srpski finalisti (10 odabranih od 35 start-up projekata) će dobiti prostor u novoosnovanom Biznis inkubatoru.

"Za mlade privrednike Beograd je obezbedio prostor, računarsku opremu i brzu internet vezu, kao i pravni konsalting. Tako oni mogu da se šest do dvanaest meseci u Inkubatoru mirno bave samo svojim budućim proizvodom", kaže Dragomir Petronijević, član Gradskog veća Beograda.

Pomaže i PKS

Pomoć mladim preduzenicima iz mnogo starije i veće asocijacije, Privredne komore Srbije, obećao je i Aleksandar Gračanac, koordinator Foruma malih i srednjih preduzeća PKS. "Komora ima potencijal da pomogne informacijama i znanjima potrebnim početnicima ali i onima koji su već neko vreme u poslu. Kolege iz PKS iz malog biznisa voljni su da prenesu znanje da drugi ne ponavljaju njihove početničke greške a u Komori smo željni i da čujemo šta preduzetnicima smeta da lakše rade", kaže Gračanac.

Petronijević kaže da će novim poslovnim inkubatorom, za razliku od ranijih pokušaja, upravljati privatni menadžment a ne političari, kao i da će se jasno znati uslovi pod kojima se u njega ulazi i šta od inkubatora Grad očekuje kao rezultat.

Ovom prilikom predstavili su se i neki od članova Udruženja mladih preduzetnika, koji su hrabro zakoračili u svet bisnisa u Srbiji u raznim oblastima - od brendiranja (Dimis), preko prodaje slatkiša (Kendi junivers), personalizovanog turizma (Travel butik) i zdrave hrane i homeopatije (Olea). 

Oni su poslali poruku mladima da veruju u svoje snove i da je najlepše kada hobi preraste u profitabilan posao.

Boris Pezelj, vlasnik lanca prodaje slatkiša Kendi junivers (Candy Universe), poručio je mladima da krenu u biznis odmah, oslanjajući se finansijski i savetom na sve koje mogu, "jer je to jedini način da se nešto u Srbiji promeni".

A podrške ima, i od Udruženja mladih privrednika, i od Privredne komore Srbije.

Srđan Zlajković, član UO Udruženja, kaže da su u toj asocijaciji mladi preduzetnici (najmlađi član, ujedno i predsednik, ima 24 godine a gornja granica je 35 godina) bez političkih aspiracija i sa čistim računima.

"To nije još jedna od onih NVO koje naprave nekakvo udruženje da bi povukli pare iz inostranstva za projekat koji se potom ugasi za šest meseci. Naše udruženje je samofinansirajuće", ističe Zlajković.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image