• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fijat ćemo izvoziti u Rusiju, odobrio Putin!

Izvor mondo.rs

Aleksandar Vučić objavio na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vladimirom Putinom da je ruski predsednik uvažio njegovu molbu i da će Srbiji biti odobrena određena kvota za izvoz "fijata" u Rusiju.

Vučić je zahvalio Putinu zato što je došao na veliki praznik u Beograd da proslavimo oslobođenje Beograda, veliku srpsku i i rusku pobedu u Drugom svetskom ratu.

Veliki broj ljudi koji čeka da vidi Paradu svedoči koliko je građanima stalo na današnji dan, rekao je premijer.

Dobra vest za građane Srbije je da smo naše odnose i pitanja iz energetike blizu da u potpunosti rešimo i rešavaćemo ih.

"Ono što je novo je da je Putin, odgovorio na moju molbu iako sam nešto drškiji bio možda kad sam mu to tražio. To će mnogo značiti Kragujevcu, Šumadiji i Srbiji. Moći ćemo određenu kvotu da izvezemo 'fijata'", rekao je Vučić.

Dogovorili su se, kako je rekao i oko izvoza sira i sirnih namaza, a bilo je reči i o drugim načinima kako da se uveća robna razmena, koja inače od početka godine beleži značajan rast.

Vučić je rekao da su razgovarali i o rešenju problema u srpskoj hemijskoj industriji, Petrohemiji i Azotari.

"Što se tiče politike, o tome ću kratko, Srbija se nalazi na putu za EU i od tog puta ne odustaje. Zahvalni smo Ruskoj federaciji što poštuje suverenu odluku Srbije i što nikada nije pritiskala Srbiju", rekao je Vučić i dodao da je Rusija uvek štitila teritorijalni integritet Srbije.

Vučić je dodao da je tema razgovora bila i predsedavanje Srbije OEBS-om 2015.

"Srbija tu vidi važnu rolu ne za sebe, već da odgovorno pokažemo da smo u stanju da rešimo probleme i u drugim delovima sveta. Srbija je pokazala da je prijatelj Rusije i u teškim trenucima nije uvodila nikakve sankcije Rusiji i sramota me je da ponavljam - neće ni da ih uvoditi", zaključio je srpski premijer.

I sam Putin je rekao da Srbija može iskoristiti povoljan trenutak za povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

On je rekao da se značajno povećao izvoz poljoprivrednih prozivoda iz Srbije na rusko tržište, za 130 do 150 miliona dolara, što se može dodatno povećati ako se realizuju potpisani sporazumi.

Tome mogu pomoći i sankcije koje su uvedene Rusiji, rekao je Putin i dodao da je za zemlje kao što je Srbija, pozitivan trenutak da zauzmu mesto na ruskom tržištu.

Putin je rekao da su danas razgovarali i o razvoju srpskog agrarnog sektora zajedno s proizvođačima iz Rusije i proizvođačima iz Zapadne Evrope.

On je rekao i da će mu biti "veoma drago" da 9. maja predsednika Srbije Tomislava Nikolića vidi na obeležavanju pobede nad fašizmom mu Moskvi.

Putin je zahvalio srpskom rukovodstvu za poziv na obeležavanje godišnjice oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu.

"To je deo naše zajedničke slavne istorije koja nas ujedinjuje", rekao je Putin.

Putin je upozorio da će Rusija smanjivati isporuke gasa za Evropu, ako Ukrajina bude nedozvoljeno uzimala gas iz gasovodnog sistema.

Putin je na pitanje Tanjuga hoće li biti gasne krize u Evropi ove zime, rekao da Rusija ne bi želela da bude krize te da nje sigurno neće biti ruskom krivicom.

"Tačno vam mogu reći, krivicom Rusije krize neće biti. Uvek smo bili pozudan partner, a imamo I dovoljno resursa", naveo je Putin.

Postoje, međutim, dodao je, veliki tranzitni rizici zbog čega je upozorio da će Rusija smanjivati isporuku ako bude videla da njeni ukrajinski partneri počinju da bez dozvole uzimaju gas iz gasovoodnog sistema.

"Nadam se da toga neće doći, da će uspeti da se dogovore (EU i Ukrajina) i da se stavi tačka na sve sporove", rekao je Putin i napomenuo da će o tome biti reči već danas u Italiji, gde nastavlja put posle Beograda.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin stigao je oko podneva  u jednodnevnu posetu Srbiji. Posle odavanja pošte borcima iz rata, Putin je održao niz sastanaka u Palati "Srbija", a prisustvovao je i i  vojnoj paradi.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

frka

Fabrika vise ne radi nego sto radi

coombo

frka zbog fijata. ponovo fijasko. i kao i svi prethodnici i vucic jedino sto zna je da moli i cvili u ime naroda. a narod nece tudju milostinju oce postenu drzavu, ravnopravnih, narod oce da mu se vrati ponos koji su mu oteli politicari

special image