Ljudi koji redovno konzumiraju namirnice mediteranske kuhinje imaju upola manji rizik da obole od neke hronične bolesti bubrega, kao i 42 odsto  manji rizik od naglog pada funkcije bubrega, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u Kliničkom časopisu Američkog društva za nefrologiju
Tokom sedam godina istraživači su pratili ishtanu 900 osoba, a fokus je bio na tome koliko su namirnice koje svakodnevno konzumiraju bliske mediteranskoj kuhinji.


Iako istraživači nisu u potpunosti sigurni zašto je mediteranska ishrana  toliko uspešna u suzbijanju bolesti bubrega, oni veruju da možda ima veze sa uticajem ishrane na zapaljenja u ćelijama bubrega, isto koliko je blagotvorna za srce i krvne sudive.
Neka ranija istraživanja su pokazala da mediteranska ishrana ima pozitivne efekte krvni pritisak, što je takođe u vezi sa bolestima bubrega. Takođe, maslinovo ulje, povrćem koštunjavi plodovi... su blagotvorni za starije osobe, pospešuju memoriju, odlični su u borbi protiv dijabetesa, srčanog udara, šloga, a kod dece i protiv astme.
Naravno, ishrana nije rešenje za sve, naročito ako se radi o nekim autoimunim i naslednim bolestima, ali uz ostale zdrave životne navike, kao što su vežbanje, umereno konzumiranje alkohola, izbegavanje duvana i duvanskog dima, mediteranska ishrana ima dosta dobar učinak.
Nove vesti i savete u vezi sa zdravljem, lepotom, negom kože i kose, ishranom, ali i savete lekara, pratite i na Facebook stranici MONDO Klinika.