• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ni ove godine nećemo dobaciti do željene inflacije

Izvor Tanjug

Međugodišnja inflacija biće ispod ciljanog raspona od 2,5 do 5,5 odsto, jer je tražnja suviše mala, ukazuju ekonomski analitičari. Dobra vest za potrošače, loša za budžet države.

U Srbiji je nakon septembarskog oživljavanja inflacije, čiji je mesečni rast bio 0,7 odsto, u oktobru usledila deflacija od 0,2 procenta mesečno, čemu je doprineo pad cena mesa za 2,6 odsto i voća za 12,1 procenat.

Ipak, kako ukazuju u Rajfajzenu, interesantno je da je u oktobru u osam od 12 sektora evidentiran rast cena, ali dodaju da je u konačnom ishodu, međugodišnja inflacija ispod ciljanog raspona od 2,5 do 5,5 odsto dostigla je 1,8 odsto, a od početka godine do kraja oktobra iznosi 2,2 procenta.

Slabi pokazatelji o oktobarskoj mesečnoj i godišnjoj inflaciji, koje je Republički zavod za statistiku objavio danas, za analitičare Rajfajzen banke predstavljaju malo iznenađenje, imajući u vidu, kako kažu, uporno slabljenje kursa dinara prema evru koje je počelo u avgustu.

Slabiji kurs domaće valute u načelu diže cene, jer su sve one tradicionalno "vezane2 za evro, čak i kada nemaju bitnu uvoznu komponentu.

Ocenjujući da trgovci imaju još dovoljno prostora da kompenzuju slabljenje domaće valute, jer su u cene ukalkulisani viši devizni kursevi, u Rajfajzenu ipak primećuju da istovremeno slabljenje kupovne moći smanjuje maloprodaji manevarski prostor da gubitke na kursnim razlikama prebace na krajnje potrošače.

"Imajući u vidu nedavni oštar pad cena sirovina na svetskim tržištima i odlaganje povećanja cena koje su pod kontrolom države, procenjujemo da cene hrane i energije neće vršiti pritisak na rast inflacije u predstojećem periodu", navodi Istraživački tim Rajfajzen banke u analizi dostavljenoj Tanjugu.

Uprkos padu inflacije i aktuelnoj recesiji, u Rajfajzenu očekujemo da će Narodna banka Srbije na sutrašnjoj sednici, posvećenoj utvrđivanju visine referentne kamatne stope, ostaviti ključnu kamatu netaknutu na nivou od 8,5 odsto.

U prilog takvoj odluci bi, prema njihovom mišljenju, moglo da ide slabljenje sentimenta domaće valute i narasli fiskalni rizici - dva faktora koja još više upućuju na potrebu okruženja za višom kamatnom stopom.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image