• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Paori voze traktore na zejtin

Izvor mondo.rs

Finansijska kriza primorala je sremske poljoprivrednike da sve više koriste mešavine prerađenih ulja kao gorivo.

Poljoprivrednici se služe mešavinama evro dizela i presovanih biljnih ulja, pa čak i jestivog ulja, a tu mešavinu sipaju u rezervoare svojih traktora.

Kako za Radio 021 kaže Dejan Stepanović iz Poljoprivredne stručne službe Sremske Mitrovice, ova jedinstvena bio dizel mešavina sipa se uglavnom u stare i dotrajale traktore.

"Nema govora da bi se, na primer, u novi motor sipala bilo kakva mešavina, upropastili biste traktor od 200.000 evra", kaže ovaj sagovornik.

"Ne možete ljudima zabraniti da to rade, u uslovima u kojima se Srbija sada nalazi. Znam da je sada velika moda bio dizel - mešanje supstanci sa dizelom kako bi se dobilo pogonsko gorivo", kaže Stepanović i dodaje da se prerađeno ulje dobija presovanjem biljaka poput soje ili suncokreta, što se potom u određenoj razmeri meša sa gorivom.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Rume i autor portala subvencije.rs Uglješa Trkulja kaže za 021.rs da postoji čak i mogućnost sipanja starog, više puta upotrebljenog ulja iz restorana.

"Dovoljno je da se to ulje malo prečisti od otpadaka hrane, ali je to kod nas redak slučaj. Češće se dešava da poljoprivrednici kupuju male pogone za preradu i cede uljarice", kaže Trkulja, napominjući da su poljoprivrednici ove godine preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu mogli da ostvare 50 odsto povraćaja sredstava na nabavku nove opreme za preradu uljanih kultura.

"Ljudi su to u velikoj meri koristili, ali ima i upotrebe jestivog ulja. Lično čisto sumnjam da bi neko rizikovao da sipa bio dizel u novu i skupu mašinu", kaže Trkulja za 021.rs.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Predrag 67

Ima kamiona i starijih vozila, koja to koriste za gorivo, golf 2 i 123 mercedes. Kad zamiriše na pomfrit, to je taj miris!

Milan

@Predrag 67 ovde u prodavnici ima neki ruski zejtin 96 dinara. a dizel je ako se ne varam >150... em ekoloshki em jeftinije

Suncica km

Ovo je sramota za drzavu,postenim ljudima nedate da zarade za zivot! Sahranili ste poljoprivredu bagro lopovska

special image