• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Južni tok: Srbi se nadaju da Rusi blefiraju EU

Izvor MONDO/Agencije

Izjave predsednika Rusije Vladimira Putina i šefa Gasproma Alekseja Milera o otkazivanju gradnje Južnog toka, odličan potez, ako je blef, smatraju srpski stručnjaci. Ako nije, to je katastrofa za Srbiju.

"To je odličan potez ruske strane da bi se taj projekat realizovao", izjavio je večeras Tanjugu predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić.

On izjave ruskih čelnika vidi kao poruku Evropi: "Ili hoćete, ili nećete Južni tok? Ako hoćete, Rusija je spremna da taj projekat realizuje, a ako nećete, Rusija ima gde da se okrene - saradnji sa Kinom i drugim zemljama".

Vuletić je ocenio da je reč o taktici ruske strane i da će, kako je rekao, posle Putinove i Milerove izjave, Evropa "kleknuti na kolena i moliti da se Južni tok izgradi, jer je Evropa gladna gasa".

Vuletić smatra da će Južni tok biti izgrađen, jer je neophodan evropskim potrošačima i podseća da je samo u prošloj godini porasla tražnja za ruskim gasom u Evropi za 16 odsto u odnosu na 2012. godinu.

Predsednik srpskog udruženja za gas smatra da je neozbiljan različit odnos i tretman pojedinih zemalja i institucija Evropske unije prema Južnom toku u poređenju sa drugim gasovodima, kao što je gasovod TAP, za koji je odobren izuzetak od Trećeg energetskog paketa na kome se sada insistira za Južno tok.

Odluka Rusije da odustane od Južnog toka sasvim sigurno će pogoditi Srbiju, pogotovo jer ćemo tako ostati bez alternative snabdevanja gasom preko Ukrajine, gde je situacija i dalje "rovita", a time i bez mogućnosti da se obezbedimo od nove gasne krize, izjavila je večeras Tanjugu urednica Balkanmagazina Jelica Putniković.

Uz to, gradnja gasovoda koji bi išao od Turske ka Evropi (preko Grčke) da zameni ukrajinski tranzit ruskog gasa, kao i Južni tok, takođe treba da se gradi preko teritorija zemalja koje su članice EU. Dakle, pitanje je da li će i kada biti izgrađen, dodala je Putniković.

Ministar Antić: Nemamo zvanične informacije

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je večeras da njegovo ministarstvo nema zvaničnih obaveštenja od ruske kompanije Gasprom da se nešto menja u projektu Južni tok, ali da Srbija "nažalost" ne može da utiče na budućnost tog gasovoda. "Sa apsolutnom pažnjom pratimo sve izjave i reakcije predsednika (Vladimira) Putina u vezi sa Južnim tokom", rekao je Antić za "Večernje novosti". "Tako i ovaj poslednji njegov istup tumačimo kao signal, pre svega članicama Evropske unije, od kojih zavisi izgradnja gasovoda", rekao je Antić.

"Ako su Rusi ozbiljni sa izjavom da odustaju od Južnog toka, onda je Srbija, pa i Mađarska, na primer, koja je ovih dana i zakone menjala da bi omogućila gradnju ovog gasovoda, izigrana i biće kolaterlana šteta u svađi Brisela i Moskve", dodala je ona.

Putnikovićeva je ukazala da je Nemačka sebi i svojim zapadnoevropskim susedima obezbedila alternativu za Ukrajinu, izgradivši Severni tok, pa Srbija i balkanske zemlje sada zavise od političke igre moćnika.

"Osim što gubi mogućnost da obezbedi energetsku bezbednost u snabdevanju gasom Srbija, propadanjem projekta Južni tok, gubi investiciju koja je trebalo da uposli deo naše građevinske operative", rekla je ona i podsetila da je ipak, gradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju deo međudržavnog naftno-gasnog sporazuma Srbije i Rusije, pa treba sačekati zvanično obrazloženje Beogradu iz Moskve.

Predsednik Putin je u Ankari ranije danas izjavio da "uzimajući u obzir činjenicu da do sada nismo dobili dozvolu iz Bugarske, verujemo da u aktuelnim uslovima Rusija ne može da nastavi sa realizacijom ovog projekta".

Da bi štete za Srbiju bvile ogromne, slaže se i ekonomski analitičar Mahmut Bušatlija. On je Beti rekao da bi indirektno za Srbiju bilo teže da dođe do investitora u industriji zbog odluke o prestanku gradnje gasovoda Južni tok, a time i do manje dostupnosti jeftinijih energenata.

Bušatlija je kazao da je Srbija na gubitku, jer je planirano da ruska strana sama finansira izgradnju gasovoda i dodao da će Srbija verovatno imati mogućnost da se priključi na gasovod koji ide do Grčke, ali o svom trošku.

"Ako su se Rusi sa Turskom dogovorili da gasovod pređe preko njih (Turske), mi smo tu onda izlišni, ali ne samo mi, već i svi oni koji su očekivali taj gasovod, kao što su Bugarska, Mađarska i Austrija", kazao je Bušatlija.

Bušatlija je ocenio i da Srbija nema prava da traži bilo kakvu nadoknadu kada je reč o prestanku gradnje gasovoda, jer se Južni tok ne pominje u ugovoru o prodaji Naftne industrije Srbije i dodao da se Srbija "nije ponašala onako kako se ponaša u dobrom poslovanju".

Politički analitičar Predrag Simić ocenio je danas da će prekid izgradnje gasovoda Južni tok imati uticaja na politiku u Srbiji jer će zbog gubitka ovako velikog projekta morati da razmišlja i o svojoj energetskoj bezbednosti.

Simić je agenciji Beta rekao da je odluka Rusije da prekine projekat izgradnje gasovoda bila očekivana "posle pritisaka sa zapada na Rusiju da preusmeri svoju naftu".

On je kazao da prekid radova na Južnom toku za Srbiju znači gubitak velikog projekta i energetske bezbednosti, i da je sada pred Srbijom da vidi kako će nadoknaditi taj gubitak i da li može da se okrene nekim evropskim kanalima za gas.

Tagovi

Komentari 20

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

marko

Gospođo Jelice Putniković, Vi pominjete "svađu Brisela i Moskve". Tu nije bilo svađe. Svađa je nešto obostrano, Ovo o čemu <vi govorite je jednostrana opstrukcija zapadne Evrope. To je klasičmo izbegavanje na sve moguće načine da se realizuje kužni tok.

Čiča

A sta ste mislili da ce eurobska unija dozvoliti nesto sto je u nasu korist, ne, ne...da su hteli da nas izvuku iz krize i blata u koje su nas gurnuli uradili bi to za 15 godina koliko ih nase vlasti slepo slusaju. Samo naivni mogu da veruju u njixove dobre namere prema nama.

Whicher_Undertaker

A slušam ona naručena istraživanja o pridruživanju eu koliko procenata bi glasalo za koliko protiv ma muka mi je od svih vas pa po cenu života neću glasati za ulazak u brod koji tone.... A angelu baš briga ona ima severni tok.dok gasovod kroz ukrajinu će se kad otvore ovaj prema Turskoj neće više biti primarnog karaktera pa će kroz njega mrvice da idu ostalim europejcima, tražite onda od amerike gas!

special image