• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU analizira Putinovu odluku o Južnom toku

Izvor Tanjug

Evropska komisija proučava jučerašnju odluku predsednika Rusije Vladimira Putina da obustavi izgradnju Južnog toka, ali ostaje pri ranijim stavovima o ovom projektu. Italijanski parner Gasproma nastavlja "kao da će Južnog toka biti".



To je rekla danas novinarima portparolka komesara za energiju Ana Kajzer.

"Primili smo k znanju odluku Rusije, ali i dalje ostajemo pri stavu da svi takvi projekti moraju da budu izvedeni u skladu sa evropskim zakonima2 , rekla je Kajzer u sedištu Evropske komisije u Briselu.

Osvrćući se na jučerašnju Putinovu izjavu da bi Bugarska zbog ovoga trebalo da zatraži kompenzaciju od EU, Kajzer je rekla da za tako nešto nema pravnog osnova.

"Analiziramo situaciju" , poručila je ona i podsetila da je EK već uputila niz značajnih primedbi na legalnost Južnog toka.

 Komesar za energiju Maroš Šefčović je u ranijem saopštenju za medije ukazao da je Južni tok i ranije bio tema razgovora EK sa zemljama članicama i da se jučerašnja Putinova odluka razmatra.

On je najavio da će o tome biti diskusije i na predstojećem sastanku o energiji u Sofiji, koji je zakazan za 9. decembar.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je danas učestvovao na skupu o Zapadnom Balkanu u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu, izjavio je da bi Rusija i EU trebalo da preispitaju stavove o Južnom toku jer je reč o projektu koji je koristan za obe strane.

ITALIJANI NASTAVLJAJU KAO DA ĆE JUŽNOG TOKA BITI

Italijanska kompanija Saipem, ćerka firma energetskog giganta ENI, saopštila je danas da nije primila obaveštenje iz Moskve o otkazivanju sporazuma o izgradnji podvodnog dela deonice gasovoda Južni tok.

"Saipem nije primio formalno obaveštenje o okončanju projekta od našeg klijenta Saut strim transport", navela je kompanija, a prenela agencija ANSA.

"Mi nastavljamo sa radovima", dodao je Saipem, koji je bio izvođač radova i na postavljanju cevovoda za projekte Plavi tok i Severni tok.

Saut strim transport je u aprilu zaključio ugovor o izgradnji druge linije morskog dela gasovoda Južni tok sa švajcarskom kompanijom Olsis grup (Allseas) za radove na polaganju cevi u dubokoj vodi, kao i sa Saipemom za pružanje usluga za obezbeđenje izgradnje.

Akcije Saipema su jutros na berzi u Milanu potonule više od osam odsto.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image