• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obratite se EU za Južni tok, kaže Čepurin

Izvor MONDO/Agencije

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio da će Rusija ispuniti sve obaveze koje na energetskom planu ima prema Srbiji za ovu godinu, a da u budućnosti u tom smislu "neće biti problema", ali uz odgovorajuće ugovore.

"Rusija će poštovati sve svoje obaveze prema Srbiji za ovu godinu. Srbiji se gas u ovom trenutku normalno isporučuje. Napumpano je skladište gasa u Banatskom dvoru. Dakle, za ovu godinu je garantovano snabdevanje Srbije gasom. Za budućnost će biti potrebni odgovorajući ugovori i problema neće biti", rekao je Čepurin novinarima u beogradskom Medija centru.

Na pitanja o eventualnim kompenzacijama Srbiji zbog obustave Južnog toka, Čepurin je podsetio na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da se svi koji su oštećeni ovakvom odlukom obrate EU.



"Zapad je hteo da se obustavi gradnja Južnog toka i to je i dobio. Zašto se sada prebacuje krivica Rusiji", rekao je Čepurin posle panel diskusije "Od Kosova do Krima: jednostranosti i manipulacije u vezi sa pravom na samoopredeljenje".

On je istakao da, “kako je ruski gasni gigant Gasprom činio sve više ustupaka, tako mu je sve više uslova postavljano u vezi Južnog toka.”

Ruski diplomata je dodao i da je krajnji rok za početak izgradnje Južnog toka bio početak novembra, a da jeBugarska do 1. decembra trebalo da izadje sa odlukom o izgradnji tog gasovoda.

"Rusija je strpljivo čekala i oktobar i novembar, a prošao je i 1. decembar, a saglasnost iz Bugarske nije stigla. Ne znam da li je to Bugarska sama odlučila, da li je to Brisel odlučio ili neko van Brisela", upitao je Čepurin.

Upitan da li bi Rusija sada, posle zamrzavanja Južnog toka, pristala na reviziju Međudržavnog sporazuma između Srbije i Rusije, Čepurin je odgovorio da ćeMoskva ispuniti sve što stoji u sporazumu sa Srbijom.

Ne treba da se uvlačimo u spekulacije koje su izmišljene i predstavljaju pokušaj jeftine propagande, a samo sa ciljem da se nanese šteta Srbiji – rekao je Čepurin i dodao da Rusija nema u svojoj tradiciji praksu da nekoga kompromituje i radi na nečiju šstetu.

Na pitanje kome bi Srbija i druge zemlje učesnice u projektu Južni tok trebalo da se obrate za nadoknadu štete, Čepurin je, uz osmeh, rekao “obratite se EU”.

"Gasprom je sve platio o svom trošku i predsednik Putin je predložio da EU plati nadoknadu štete, ali ja mislim da je to jako teško", rekao je ozbiljnim tonom Čepurin i dodao da će seRusija i Srbija dogovoriti “na prijateljski način”.



On nije rekao da li je odluka o gasovodu Južni tok privremena ili definitivna, naglasivši da će se Putin sutra obratiti ruskom parlamentu.

"U jednosatnom obraćanju, on će obuhvatiti sva važna pitanja međunarodne politike. Molim vas da na to obratite pažnju", rekao je Čepurin.

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kg

Vučiću vidiš šta ti čovek predlaže.Žali se ANGELI !!!

ja se najvise...

sekiram,kako ce bajatovic i ekipa,da i dalje kradu.meni je njih najvise zao.

xxxxx

A kako ga braca rusi zavla*e, onako do kraja...i nama i svima kao mi... Kratko jasno trazi odstetu od eu a ako hoces srbiji gas sledece god plati po punoj cijeni. E svaka vam cast od srca.

special image