"Naručivanje slavskih kolača poslednjih godina je sve popularnije, i to kako u većim, tako i u manjim gradovima. Iako tradicija nalaže da bi domaćice trebalo same da ih naprave, one sve više dolaze kod nas, uglavnom jer se 'plaše' da im kolač neće dobro ispasti", rekla nam je radnica u pekari.

Cene slavskih kolača u pekarama uglavnom su 100, 200 i 300 dinara, u zavisnosti od veličine. Kako su nam rekli, sve kolače ukrašavaju na isti način, osim ukoliko mušterija nema neku posebnu molbu, tada se trude da izađu u susret.

Ako vi, ipak, želite sami da napravite slavski kolač, za čitaoce MONDA, ljubazni pekari su otkrili i recept.

Potrebno:

- pola litre mlake vode

- 2 kašike šećera

- kašičica soli

- paketić kvasca

- kilogram brašna

- prašak za pecivo

- 150 mililitara ulja

- 2 kašike sirćeta

Priprema:

U posudi sa mlakom vodom rastopite kvasac sa šećerom i solju.

U drugu posudu stavite brašno, prašak za pecivo, ulje i sirće. Promešajte da se sastojci sjedine i dodajte smesu koju ste rastopili sa kvascem u odvojenom sudu.

Premesite testo i podelite ga na pet loptica, približne veličine. Jednu lopticu stavite u sredinu, dve iznad i dve ispod, tako da formiraju oblik cveta. Loptice tako poređajte u nauljen pleh.

Za testo od kojeg ćete napraviti ukrase za kolač, potrebno vam je malo brašna, vode i ulja. Kada napravite oblike koje želite, malo ih pokvasite vodom da bi se zalepili za kolač.

Slavski kolač pecite na 200 stepeni Celzijusovih oko 40 minuta.

Kada je kolač pečen, prelijte ga sa pola rastopljenog margarina i ostavite da stoji 10 minuta u isključenoj rerni.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.