• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd će javno prodati PKB

Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) biće privatizovana kroz javno nadmetanje, odlučila je danas Skupština Grada Beograda.

Grad Beograd odnedavno je vlasnik 100 odsto akcija PKB-a za čiju je kupovinu, kako je rečeno na sednici, stiglo 12 pisama zainteresovanih.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je danas da u PKB-u potrebne ozbiljne investicije da bi postao firma koja sama sebe izdržava i učestvuje na tržištu, kao i da će onaj ko ga bude kupio morati da zadrži proizvodnju mleka na današnjem nivou I radnike.

"Nigde u svetu lokalna samouprava se ne bavi poljoprivrednom proizvodnjom. PKB ima veliki potencijal, ali nije u tako sjajnom stanju kada govorim iz ugla da mi kao grad treba dalje da nastavimo da razvijamo tu firmu. PKB ima potencijal u zemljištu, znanju I ljudstvu ali potrebne su mu ozbiljne investicije da bi postao firma koja može sama sebe da izdržava I da učestvuje na tržištu", rekao je Nikodijević novinarima u Skupštini grada.

On je dodao da je PKB je razvaljen pre 10-15 godina, i da je tamo ostala samo proizvodnja mleka i nešto proizvodnje hrane za životinje koje se gaje na farmama PKB-a.

"Sve ono što donosi prihod a to je prerada, distribucija i prodaja, je izvučeno iz PKB I privatizovano. Privatizovale su ga one firme na našem tržištu koje uspešno rade, a PKB-u su ostavljeni samo oni delovi koji donose čist trošak I zato se PKB nalazi u ovakvoj situaciji", istakao je Nikodijević.

Da bi PKB mogao da bude konkurentan na tržištu mora da ima preradu mleka, mesa I plasman, objasnio je Nikodijević i dodao da su za to potrebne ozbiljne investicije i tehnologija.

Opstaju jer ne plaćaju

Zamenik sekretara za privredu Marko Đokić odgovorio je da PKB ima problem s likvidnošću i da funkcioniše jer ne izmiruje obaveze prema javnom sektoru. Po njegovim rečima, PKB duguje 30 miliona dinara, a prodajom neće biti obuhaćeno zemljište koje se nalazi u blizini novog na Dunavu, Pupinovog mosta.

 "Onaj ko bude uložio u to, imaće dogovor sa gradom, moraće da zadrži proizvodnju mleka, količine koje se danas proizvode, radnike i imaće zemljište koje nije građevinsko već isključivo poljoprivredno", rekao je predsednik skupštine.

On je objasnio da građevinsko zemljište nije predmet privatizacije i da ostaje gradu.

Odbornik opozicione Demokratske stranke Danilo Bašić istakao je da je PKB najveći kombinat u Evropi i dodao da nema potrebe da se "brzopleto uđe" u njegovu privatizaciju.

"Nemojte da donesete odluku zbog koje ćete se kajati vi i vaša deca, jer kada prodajemo PKB, budući vlasnik raspolaže i vrednim zemljištem Kombinata koje se meri stotinama hektara na važnom koridoru, a koje može da dobije po jeftinoj ceni", rekao je Bašić.

Njegov stranački kolega Zoran Alimpić zatražio je da se predlog odluke o modelu privatizacije povuče i da odbornici razmisle da li PKB uopšte treba prodati.

MERE ZA ZAPOŠLJAVANJE MLADIH I SOCIJALU

Odbornici su danas prihvatili i predlog Akcionog plana zapošljavanja, koji predviđa šest mera i 29 aktivnosti prvenstveno za zapošljavanje mladih ljudi.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević je istakao da su u izradi tog plana učestvovali sindikati, Nacionalan služba za zapošljavanje i gradski Savet za zapošljavanje.

"Ovaj plan treba da pomogne da apliciramo za međunarodna sredstva, kako bismo zadržali mlade i pametne ljude i već smo dobili donaciju Norveške namenjenu mladim poljoprivrednicima", kazao je Petronijević.

Vršioci dužnosti u JP

Odbornici su na šest meseci imenovali Petra Andrijaševića za vršioca dužnosti direktora JP Beogradska tvrđava, dok je Nikola Kovačević imenovan za vršioca dužnosti direktora JP "Gradsko stambeno Beograd". Odlučeno je i da u narednih šest meseci vršilac dužnosti direktora JKP "Infostan" bude Veselin Marković. Prethodno su odbornici izglasali reblanas ovogodišnjeg gradskog budžeta i budžet za 2015. godinu kojim su predviđeni prihodi i rashodi u iznosu od 80,2 milijarde dinara.

Nezavisna odbornica Aleksandra Hristić je plan ocenila kao "spisak lepih želja" koji ne može da se sprovede u delo.

Skupština Grada je danas donela i izmenu odluke o utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga, kojom se nadležnima za socijalnu zaštitu u Gradskoj upravi dalo još šest meseci da izvrše reviziju spiskova.

"Radi se o izmeni roka koji je pomeren na 1. juli naredne godine, a radi se o 60.000 najugroženijih Beograđana koji imaju pravo na subvencionisane cene", rekla je sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Jasmina Ivanović.

Odbornici su odlučili i da se nastavi dodela bebi-paketa novorođenoj deci u Beogradu. Ta akcija traje od 2011. godine, a pakete su do sada dobili roditelji 80.000 beba.

Prihvaćeni su i predlozi rešenja o davanju saglasnosti na rebalans programa poslovanja za 2014. godinu JKP Infostan kao i rešenja o davanju saglasnosti na programe poslovanja za 2015. godinu većeg broja javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Beograd.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stomatolog

Ajme nama,ostat cemo goli ko pistolji...

Olija

Jedva čekam prodajuPKB-a.Od ovih novih vlasnika,nikada nisam videla gore mleko i mlečne proizvode pa uopšte i ne kupujem.Íma nečeg u mleku i jogurtu moja kravica od čega se posle pića oseti strašan umor,posle konzumiranja te hrane.Osoba,se zatim oseća pospano i u toku sat i po vremena,osoba koja je konzumirala to mleko mora i zaspati,bilo gde da se nalazi.Nadam se da budući vlasnici neće stavljati u proizvode supstancu za spavanje!

xy

Ova sadašnja vlast će sve upropastiti.

special image