• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi rekord u istoriji BG aerodroma

Izvor Tanjug

Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu je u 2014. imao više od 4,6 miliona putnika ili rast od skoro 32 odsto, po kojem je među prvima u Evropi, izjavio je v.d. generalnog direktora Saša Vlaisavljević

On je najavio da će u 2015. biti investirano više od 20 miliona evra u proširenje aerodromskih kapaciteta.

Vlaisavljević ističe da je i u robnom prevozu ostvareno povećanje od 24 odsto u odnosu na 2013. godinu i da su u 2014. ostvareni rekordni rezultati u istoriji aerodroma "Nikola Tesla".

U 2014. rekordno je, kaže, povećan broj letova sa beogradskog aerodroma zahvaljujući izuzetnom porastu saobraćaja Er Srbije.

Aerodrom trenutno ima 26 avioprevozilaca, a zajedno sa čarter prevozom 35 aviokompanija, od čega je polovina saobraćaja od Er Srbije.

"Povećanje kapaciteta beogradskog aerodroma je dobra logistika za srpskog avioprevoznika, kako bi u 2015. na aerodromu moglo da se realizuje i više od 60.000 letova", naglasio je čelnik beogradskog aerodorma.

On je, takođe, poručio da je Aerodrom "Nikola Tesla" spreman i za očekivano uvođenje prekookeanskih letova u narednom periodu.

"Imamo dugogodišnju tradiciju dugolinijskog saobraćaja, tako je još 1989. pet mašina u vršnom satu opterećenja letelo za Ameriku i Australiju. To za aerodrom Nikola Tesla i za naše kadrove i logistiku nije problem", kazao je Vlaisavljević za Tanjug

Govoreći o poslovanju u 2014, Vlaisavljević je naveo da je urađen rebalans plana u septembru, da su smanjeni troškovi za 11 miliona evra - tri miliona na troškovima i osam miliona na nepotrebnim javnim nabavkama.

"Tako smo napravili preduslov za domaćinsko ponašanje i mogućnosti da u 2015. napravimo rekordnu investiciju", istakao je on.

Kako je naveo, više od 20 miliona evra biće uloženo u više projekata, kao što je proširenje novog terminala, što će podići kapacitet aerodroma za četiri aviomosta i četiri pozicije.

"Podići ćemo kapacitet aerodroma na sedam do 7,5 miliona putnika. Oko 3,6-3,7 odsto je prosečan evropski rast broj putnika, a mi idemo sigurno na više od četiri odsto u naredne četiri godine", naglasio je Vlaisavljević.

On je naveo da će biti adaptiran i stari terminal i da će u tom poslu učestvovati domaća građevinska industrija.

"Nameravamo već u januaru u Privrednoj komori Srbije da napravimo prezentaciju i pozovemo sve građevinske firme da učestvuju u rekonstrukciji starog terminala, proširenje novog terminala, veze između dva terminala, kao i novu platformu za odleđivanje aviona", rekao je Vlaisavljević.

On je rekao da je aerodrom od sredstava iz 2013. uplatio u republički budžet svega 60.000 evra, dok će za 2014. biti uplaćeno najmanje 6,5 miliona evra, što znači preko 100 puta više.

"U 2015. će dobit biti veća za najmanje 30 odsto. Smatramo da će aerodrom Nikola Tesla u 2015. imati najbolje poslovne rezultate i opet oboriti rekord", kazao je Vlaisavljević.

Prema njegovim rečima, aerodrom "Nikola Tesla" trenutno ima najveći rast saobraćaj od svih glavnih aerodroma u Evropi, zbog čega je izuzetno interesasntan investitorima.

"Imamo jako puno kontakata sa njima i prepuštamo tu odluku Vladi Srbije. Mi ćemo učiniti sve da u narednom periodu ostvarimo što bolje rezultate i da država, ako se odluči za koncesiju ili neki drugi model, dobije što višu cenu", kaže Vlaisavljević.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

rajko

to je najbolji aerodrom od svih aerodroma u zemlji

86

Treba prosiriti kapacitete da budemo glavni u regionu. Ne bi bilo lose osposobiti pistu u Ns za ispomoc,ubaciti manje carter letove preko praznika.

lolo

Kada bi počeo da radi aerodrom u Nisu bilo bi drugačije.

special image