• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pogledajte šta su sve carinici zaplenili u 2014.

Carinici na Graničnom prelazu Horgoš u 2014. imali su dosta zaplena među kojima se izdvajaju dijamanti velike vrednosti, vredni ručni časovnici, ali i žive, zakonom zaštićene životinje.

Od početka godine pa do sredine decembra 2014. godine otkriven je ukupno 121 carinski i 38 deviznih prekršaja, a dato je i 37 izjava o ustupanju robe u korist države, izjavila je Tanjugu šef ispostave Uprave carina na ovom graničnom prelazu Valerija Šefčić.

Analizirajući carinske prekršaje, Šefčić je rekla da se najčešće radi o novoj garderobi, odeći i obući.

Takođe, osujećeni su i pokušaji šverca cigareta, ali i narkotika, najčešće marihuane, koji su posebno teški za otkrivanje jer se skrivaju na raznim mestima koje je  teško otkriti redovnom kontrolom.

Kada je reč o izjavama o ustupanju robe u korist države, po njenim rečima, u pitanju je roba koju su putnici prijavili carinicima prilikom ulaska u zemlju, ali nemaju pravo da je ocarine ili ne žele da je vrate u inostranstvo, pa se odluče za soluciju po kojoj se odriču robe u korist države.

"Radi se i tu o garderobi, cigaretama, polovnim motociklima i slično", dodala je Šefčić.

Carinski prekršaj, objašnjava ona, čini putnik koji nosi robu koju nije prijavio carinskoj kontroli, odnosno pokuša na skriven način da unese u državu.

Otkriva se analizom rizika u okviru lokalnog profila rizičnog putnika, zatim raznim tehničkim sredstvima poput dizalica i skenera, kao i detaljnim kontrolama na osnovu integrisanog upravljanja granicom, gde učestvuje i granična policija.

"Da li otkriva rizičnog putnika destinacija na koju putuje, prtljag koji nosi, šta je prijavio, a šta nije prijavio, možda neke neuobičajene i nelogične stvari, ponašanje putnika, uz primenu svi mera kontrole rezultira otkrivanje carinskog prekršaja" ,rekla je Šefčić

Govoreći o mestima na vozilima gde se otkriva roba koja je predmet carinskog prekršaja, ona je navela fabričke šupljine, modifikovane bunkere, prostor ispod tapacirunga u vratima, iza instrument table, prostor u rezervnom točku, između rezervoara i prtljažnika…

Svaka roba koja se prenosi preko granice treba da bude prijavljena carinskoj kontroli, podseća Šefčić, na osnovu čega se primenjuje odgovarajući postupak, a bez carine se u zemlju može uneti roba vrednosti do 100 evra.

Preko tog iznosa, roba koja je predmet domaćinstva, vrednosti do 3.000 evra može se ocariniti u skraćenom postupku na samom prelazu.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bratija

Hmmmm... A zasto gdjica/gdja Šefčić nije dodala da nasi carinici suvereno vladaju na prvom mestu u regionu po korumpiranosti da za sve imaju tarifu. Neko ce slucajno ce slucajno pomisliti kako nasi carinici savesno obavljaju svoj posao i krvavo zaradjuju novac.

special image