Česnica se mesi rano ujutru, na Božić.
- Voda
- Pola kilograma brašna
- Pola paklice kvasca rastopljenog u malo mlake vode sa pola kašičice šećera, dve kašike ulja i malo soli.
Priprema:
Sve se dobro zamesi, sa dodavanjem još vode po potrebi. Testo se ostavi da naraste, a u sredinu se ubaci novčić.
Peče se u okruglom plehu, na 180 stepeni, oko 40 minuta. Da li je česnica gotova proverite zabadanjem noža u sredinu koji treba da bude suv i čist nakon vađenja.
U nekim krajevima Srbije česnica se pravi i kao proja, beskvasna pogača ili kao suva pita sa orasima i medom.
Česnica može i ne mora da se ukrasi, a novčić je obavezan jer simbolizuje dar novorođenom Hristu. Onaj ko ga pronađe imaće sreće tokom cele godine. Osim novčića, u nekim krajevima ubacuje se i zrno pšenice, da sve napreduje, i grančica drena, za zdravlje.
Česnica se jede se za vreme božićnog ručka, ne seče se već se lomi rukama.
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.